CDA


-
Van Toorenburg: Imams met wortels in de Nederlandse klei

Deze week sprak de Tweede Kamer met minister-president Balkenende en de ministers Hirsch Ballin en Vogelaar over de reactie die het kabinet gegeven heeft op het rapport van de WRR over islamitisch activisme.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg hield tijdens dit debat haar maidenspeech; het was haar eerste plenaire optreden in de Kamer. In haar maidenspeech heeft Van Toorenburg het kabinet aangespoord zich duidelijk uit te spreken over het weerwoord dat we als samenleving moeten hebben op radicalisering. âDe CDA-fractie is het eens met het Kabinet dat we tegemoet tredend en respectvol moeten zijn waar dat kan, maar ook stevig en onverzettelijk waar dat moet. Het Kabinet is wat ons betreft nog te vaag over de manier waarop die stevigheid en onverzettelijkheid dan uitgevoerd gaat worden.â

Van Toorenburg sprak in het debat haar zorg uit over signalen dat in Nederland opgeleide imams minder snel een aanstelling in een moskee krijgen dan imams die vanuit islamitische landen hierheen komen. Van Toorenburg: âHet CDA is altijd een groot voorstander geweest van Nederlandse imamopleidingen. We willen hier imams die geworteld zijn in de Nederlandse klei. Het is zorgelijk dat er nu signalen zijn dat het met een Nederlandse opleiding moeilijker een baan krijgen is.â Zij diende in het debat dan ook een motie in die het kabinet oproept om te bevorderen dat deze imams met voorrang zullen worden aangesteld.

De Kamer sprak verder over de mogelijkheid om moskeeën te sluiten waarin haat wordt gezaaid en opgeroepen wordt tot fundamentalisme. âMaar het is niet een kwestie van de deur sluitenâ, aldus Van Toorenburg, âDan gaan ze ergens anders verder. We verwachten van het Kabinet maatregelen neemt tegen de hele moskee- organisatie indien die totaal verziekt is. Zeker wanneer onder de bezoekers van een dergelijke moskee ook nog eens teveel mensen zijn die de kernwaarden van onze rechtsstaat beslist niet onderschrijven. Het is een ingewikkeld onderwerp, ontegenzeggelijk, maar juist voor moskeeën geldt: de goeden lijden onder de kwaden. Door de foute moskeeën daadkrachtig en effectief aan te pakken scheppen wij met elkaar ruimte voor gebedshuizen die bijdragen aan integratie en burgerschap wel als hun taak zien.â De minister zegde in het debat toe te zullen bekijken wat de mogelijkheden zijn om radicale moskeeën aan te pakken.