Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België




Machtswissel bij Het Nieuwsblad/Het Volk

In een poging beide kranten opnieuw op de sporen te krijgen heeft Corelio beslist de hoofdredactie van Het Nieuwsblad/Het Volk grondig te herschikken. De kranten worden voortaan geleid door hoofdredacteur Michel Vandersmissen, samen met adjunct-hoofdredacteuren Guy Fransen en Gunther Vanpraet.

Voormalig hoofdredacteur Dirk Remmerie verdwijnt, net als adjunct-hoofdredactrice Elke Colpaert. Voormalig co-hoofdredacteur Frank Buyse was al anderhalf jaar eerder opgestapt, toen Peter Vandermeersch algemeen hoofdredacteur van de krantengroep werd. Gunther Vanpraet is de enige die overblijft van het trio dat de krant sinds een tijdje leidde. Vanpraet was voordien chef Nieuws bij Het Nieuwsblad. Hij zal zich als adjunct-hoofdredacteur nu vooral richten op het regionale profiel van beide kranten.

Michel Vandersmissen stapte begin de jaren 90 over van Gazet van Antwerpen naar Het Nieuwsblad. Daarna werd hij redacteur bij De Standaard en even ook hoofd van Jobat, de bijlage met personeelsadvertenties. De jongste twee jaar was hij chef Economie en Financiën bij De Standaard. Op hem rust de taak beide kranten opnieuw goed in de markt te zetten. Volgens Corelio zelf moet Het Nieuwsblad/Het Volk markleider worden, een positie die nu is ingenomen door Het Laatste Nieuws.
Guy Fransen volgt Elke Coplaert op als adjunct-hoofdredacteur. Ook Fransen komt van Gazet van Antwerpen, was redacteur en later ook regiochef Antwerpen bij Het Nieuwsblad en tot gisteren was hij chef Binnenland van De Standaard.

Dirk Remmerie die vier jaar geleden Het Nieuwsblad op Zondag heeft gelanceerd was vrijdag, net zo min als Elke Colpaert, niet bereikbaar voor commentaar. (I.D.)