Internationale Glaskunstbeurs Leerdam

23/08/2007 13:07



Royal Leerdam Crystal



Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Leerdam, 23 augustus 2007

Internationale Glaskunstbeurs 2007

Op 7, 8 en 9 september presenteert Royal Leerdam Crystal de nieuwe tentoonstelling "Kleurrijk Afrika" tijdens de 19e editie van de Internationale Glaskunstbeurs te Leerdam.

Gedurende deze dagen zijn er rondleidingen door het Glasvormcentrum van Royal Leerdam Crystal. Ieder half uur vertrekt een rondleiding. De eerste rondleiding start om 11.00 uur, de laatste vertrekt om 15.00 uur.

Waar in onze tentoonstelling "Afrika aan de Linge" het dagelijks leven en de natuurlijke landschappen centraal stonden, staat tijdens de Glaskunstbeurs de symboliek in het dagelijkse leven centraal. Siem van der Marel, Simone van Bakel en Carolein Smit hebben hun interpretatie van de Afrikaanse symboliek weergegeven in kleurrijk kristal. De drie ontwerpers tonen tijdens deze tentoonstelling hun nieuwe Leerdam Unica's(aa). Daarnaast presenteren zij drie nieuwe Leerdam Serica's(aa), die een beperkte oplage zullen hebben.

Collar / Siem van der Marel
Schoonheidsidealen zijn van alle tijden. Ieder volk kent zijn eigen rituelen en kleuren. Rood is een belangrijke kleur voor de Masai. Het is de kleur van bloed en het leven. De vrouwen dragen dikke ringen rond hun hals. Als de meisjes vijf jaar oud zijn krijgen zij de eerste vijf ringen. Iedere vier jaar krijgen zij er vijf ringen bij. Het maximum is twintig. Door deze vele zware ringen worden hun schouderbladen steeds iets verder naar beneden gedrukt, waardoor het lijkt alsof zij een zeer lange hals hebben. Hét ultieme schoonheidsideaal voor de Masai. Hun donkere huid is een prachtige achtergrond voor deze kleurige ringen. De veelheid aan kleuren schept de perfecte halsversiering, niet alleen voor de Masai, maar ook voor vele andere volkeren op het Afrikaanse continent. Zoals overal ter wereld tonen de bijzonder uitgevoerde sieraden niet alleen de schoonheid van de vrouw, maar geven ook haar sociale status weer.

Sha-Sha's / Simone van Bakel
Kralen en sieraden zijn een belangrijk onderdeel van de Afrikaanse samenlevingen. Simone van Bakel heeft zich voor deze tentoonstelling verdiept in de verschillende verschijningsvormen van kralen in Afrika. Zij zoomt in op details van geregen sieraden en blaast deze op in kristal. Niet alleen de kleuren dragen een bepaalde betekenis met zich mee; de vorm is erg belangrijk in de boodschap naar de ander. Veelvouden van de symbolen duiden de status van een persoon. De gele kleur van de objecten symboliseert de zon en de levenskracht van de mensen op dit continent. Het resultaat hiervan zijn objecten van uitvergrote kralen en sieraden. Zij zijn voor eeuwig aan elkaar versmolten waardoor zij een ornament geworden zijn in plaats van een sieraad.

Leeuw / Carolein Smit
Het kleurrijke Afrika is zeker terug te vinden in het werk van Carolein Smit. De kleurrijke orchideeën van het regenwoud met hun bijzondere vormen en de zinderende hitte symboliseren voor haar het continent Afrika. Juist deze vormen en kleuren van deze tropische bloemen zijn de aanzet geweest voor haar uiteindelijke ontwerpen. In een orchidee met witte bladeren die dooraderd zijn met vuurrood ziet men de leeuwenkop. Andere bloemen hebben de tekening van een panter, een aap of een Afrikaans masker. Deze zijn verwerkt in haar nieuwe Leerdam Uncia(R)'s. Het object "Leeuw" toont de grillige vormen en sterke kleuren van bloemen uit het oerwoud, uitgevoerd in de vorm van een leeuwenkop. Een krachtig en kleurrijk object dat als Leerdam Serica(R) wordt uitgevoerd.

Ieder kledingstuk, sieraad of beeltenis heeft een betekenis voor jezelf en je omgeving. Niet alleen de kleuren dragen een bepaalde betekenis met zich mee; de vorm is erg belangrijk in de boodschap naar de ander. Veelvouden van de symbolen duiden de status van een persoon. Op vele plaatsen in Afrika worden zeer felle en heldere kleuren gebruikt. Voor de Masai is bloedrood de kleur van het leven en de levenslust. In tijd van droogte drinken zij het bloed van hun vee. De kleding van de Masai is overwegend rood en ditzelfde rood wordt ook in hun sierraden gebruikt. In Ethiopië zijn groen, goud en rood belangrijke kleuren. Deze kleuren zijn belangrijk voor het geloof van de Rastafari's. Zij geloven in Ra, een Egyptische god die de mensen zon en levenskracht geeft. Door deze kleuren dagelijks toe te voegen aan het leven, voegt men ook de bijbehorende symbolische eigenschappen toe.

Een aantal van de nieuwe objecten wordt tijdens de beurs vervaardigd door onze glasblazers. U kunt hierbij een kijkje nemen. Gedurende deze dagen zijn er gratis rondleidingen door ons Glasvormcentrum. De eerste start om 11.00 uur, de laatste rondleiding vertrekt om 15.00 uur. Helaas zijn deze rondleidingen niet toegankelijk voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator.

Royal Leerdam Crystal is op het beursterrein van de Internationale Glaskunstbeurs te vinden in stand 1. Hier wordt een groot deel van onze collectie getoond.

vrijdag 7 september zaterdag 8 september zondag 9 september KristalWinkel 10.00-21.00 uur 10.00-17.00 uur 10.00-17.00 uur Glaskunstbeurs 14.00-21.00 uur 10.00-17.00 uur 10.00-17.00 uur

Royal Leerdam Crystal
Lingedijk 8
4142 LD Leerdam
T:0345-671616
info@royalleerdamcrystal.com

contactpersoon: Inge Geurts
T: 0345-671658 E: inge.geurts@royalleerdam.com

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.royalleerdamcrystal.com/ned/index.htm