Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Federale Overheidsdienst België


Datum: 06/09/2007

Chronologie consulaire bijstand Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de inhechtenisneming van Ricardo Rascon
- vrijdag 20 juli: Ricardo Rascon wordt aangehouden.


- zaterdag 21: de ambassade wordt ingelicht door de vader van de vriendin van Ricardo.


- maandag 23/7: de ambassade raadt de familie een nieuwe advocaat aan nadat gebleken was dat de toegewezen pro-deo advocaat niet voldeed. De ambassade vraagt aan advocate Gülbin Celik om informatie in te winnen.


- 24/7: Advocate Celik neemt het vliegtuig naar Alanya.


- 24/7: Buitenlandse zaken Brussel informeert bij de luchthavenpolitie of er filmbeelden zijn van de bewakingscamera's. Buitenlandse zaken Brussel bevestigt aan de ambassade in Ankara dat er geen beelden bewaard gebleven zijn.

Buitenlandse zaken Brussel vraagt (en krijgt) hiervan een attest van de luchthavenpolitie dat zal dienen in de rechtszaak.


- 25/7: Buitenlandse zaken Brussel vraagt aan de moeder een bewijs van goed gedrag en zeden, een attest van de laatste werkgever en elk ander document dat zijn onschuld zou kunnen aantonen.

Buitenlandse zaken Brussel stelt voor aan de moeder van Ricardo dat wij zouden zorgen voor vertaling (via onze ambassade) en legalisatie in Brussel. De moeder verkiest, op vraag van de advocate, de vertaling door een beëdigd vertaler in België.

Advocate Celik heeft inmiddels verschillende contacten met de Procureur en houdt de ambassade daarvan op de hoogte.

27/7: De Belgische Consul in Ankara brengt een bezoek aan Ricardo (vliegreis 800 km), samen met de secretaresse van de ereconsul in Antalya. Zij bespreekt de zaak met de Procureur¿Generaal en met de gevangenisdirecteur. Zij verkrijgt van de gevangenisdirectie dat Ricardo regelmatig met zijn familie mag bellen.

Buitenlandse zaken Brussel maakt copie van de identiteitskaarten van moeder en vriendin over aan de ambassade in Ankara zodat een bezoek mogelijk wordt.

Ambassade stuurt lectuur naar Ricardo.

30 ¿ 31/7: De ambassade stuurt aan Buitenlandse zaken Brussel documenten die het verloop van de procedure uitleggen. De moeder wordt hiervan op 31/7 geïnformeerd.

31/7: Buitenlandse zaken Brussel stuurt een copie van een meertalig uittreksel van de geboorteakte van Ricardo naar de ambassade.

3/8: Nieuw verslag van de ambassade. De advocate is opnieuw naar Alanya gegaan. Heeft lectuur vanwege de ambassade voor Ricardo meegenomen. Zij ontmoet die dag de Procureur-Generaal en bezoekt Ricardo.

8/8: De moeder heeft slechts een enkel vliegtuigticket kunnen bemachtigen en vraagt aan Buitenlandse zaken Brussel het nodige te willen doen om haar terugreis te regelen. De ambassade krijgt opdracht in die zin.

9/8: De ereconsul verwelkomt om 00.30 u op de luchthaven de 4 familieleden die Ricardo komen bezoeken.

13/8: De ambassade zoekt alle gegevens over data en prijzen van de mogelijke terugvluchten op en geeft ze aan de familie.

13/8: Buitenlandse zaken Brussel zendt een drager naar de FOD Justitie voor de legalisatie van een werkgeversattest en uittreksel van het strafregister. Dit is nodig voor het juridisch dossier. De twee documenten worden dezelfde dag nog per diplomatieke tas naar Ankara gestuurd.

De advocate gaat opnieuw op bezoek bij Ricardo in de gevangenis.

16/8: De ambassade deelt mee dat de advocate vraagt aan de Procureur om een gunstig advies te geven voor een voorlopige invrijheidsstelling.

Tweede verslag van de ambassade over dezelfde zaak die dag: het verzoek wordt verworpen en de zitting ten gronde wordt vastgelegd voor 6 september.

De advocate bespreekt dit met de familie en bezoekt Ricardo opnieuw in de gevangenis.

Na 16/8: geen nieuwe ontwikkelingen meer in het dossier.

4/9: Buitenlandse Zaken Brussel neemt contact op met de moeder, die zegt dat zij die avond vertrekt naar Turkije om de zitting bij te wonen, en dat er geen onthaal moet voorzien worden aangezien alles geregeld is.

Buitenlandse zaken Brussel vraagt aan de ambassade in Ankara dat de consul de rechtszitting bijwoont. De ambassade bevestigt dat dit het geval zal zijn.

6/09: voorlopige invrijheidsstelling van Ricardo Rascon.


© FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Disclaimer