NEN


Verontreinigingen voor en na het stralen op foto's vastgelegd

donderdag 6 september 2007, 15:59

Een goede voorbehandeling van het oppervlak is van zeer groot belang voor een goed resultaat van een beschermend verfsysteem. Het belang van het verwijderen van olie, vet, oude verflagen en oppervlak-verontreinigingen (zoals walshuid en roest op staal en oude verflagen) kan niet genoeg worden benadrukt.

De technologisch meest geavanceerde verfsysteem zullen tekortschieten indien de oppervlak-voorbehandelingen onjuist of onvolledig worden uitgevoerd. De internationale normen ISO 8501, ISO 8502 en ISO 8503 zijn in het leven geroepen om dat te voorkomen. De normen beschrijven methoden om bovenstaande verontreinigingen op te sporen en om de oppervlakteruwheid te bepalen. ISO 8504 helpt bij het kiezen van de juiste reinigingsmethode.

ISO 8501 met de algemene titel "Voorbehandeling van staal voor het aanbrengen van verven en aanverwante producten - Visuele beoordeling van oppervlaktereinheid" beschrijft aan de hand van foto's en plaatjes een beoordelingssysteem voor de mate van reiniging.

Recent zijn delen 1 en 4 opnieuw uitgebracht. Het eerste deel beschrijft vier niveaus "rust grades" van walshuid en roest. Daarnaast beschrijft het niveaus van visuele reinheid "preperation grades" na het stralen van het oppervlak. Deel 4 beschrijft het oppervlak na hoge druk waterstralen.
De normen bevatten representatieve kleurenfoto's voor het beoordelen van gestraalde oppervlakken.
Belanghebbenden kunnen de normen bestellen via NEN-klantenservice: e-mail: bestel@nen.nl, tel. (015) 2 690 391, fax: (015) 2 690 271.