Ingezonden persbericht


Moderne monumenten en gratis stadspicknicks tijdens Rotterdamse Open Monumentendag

PERSBERICHT
31.07.2007

Tijdens de Open Monumentendag in Rotterdam op zaterdag 8 september zijn meer dan 35 monumenten, verspreid door heel de stad, opengesteld voor publiek. Dit jaar staat de dag in het teken van Moderne Monumenten uit de periode 1900 tot 1965. Daarnaast zijn er ook tal van andere activiteiten en is er een uitgebreid kinderprogramma. Zo zijn er drie routes met de nadruk op sociale woningbouw uitgestippeld in de Rotterdamse wijken Spangen, Bloemhof/Hillesluis en Blijdorp.

In de twintigste eeuw kreeg de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht met het Nieuwe Bouwen, oftewel licht, lucht, ruimte en functioneel. Door het bombardement in 1940 is Rotterdam vrij karig bedeeld met traditionele historische monumenten, maar de stad is goed voorzien van moderne monumenten. Dit komt omdat de stad grotendeels in de twintigste eeuw gestalte kreeg. Door een unieke combinatie van vooruitstrevende architecten, verlichte industriëlen en bevlogen politici zijn veel bijzondere gebouwen en woningbouwprojecten tot stand gekomen, vooral op het gebied van de sociale woningbouw.

Verrassende ontmoetingen
' Verrassende Ontmoetingen in Noord' start vanaf 10.00 uur met een jazzontbijt bij de Bergpolderflat (Blijdorp). Een half uur later kunnen kinderen zich hier uitleven bij de vele activiteiten zoals het schildersatelier, gedichten schrijven en buttons maken. Vanaf de Bergpolderflat kunnen bezoekers de monumentenroute zelf afleggen of de theatrale wandeling naar het Koningsveldeplein samen met een gids maken. Op het plein is een muzikale tuin opgebouwd waar kinderen én volwassenen tot 15.00 uur enorm grote muziekinstrumenten kunnen bespelen. Dit programma wordt aangeboden door Vestia Rotterdam Noord.

Stadspicknick
De monumenten Justus van Effen complex (Spangen) en complex Stulemeijer 2 (Bloemhof/Hillesluis) vormen het begin van de andere twee monumentenwandelingen. De begeleide tours starten om 13.00 uur met een Stadspicknick bij de complexen. Vanaf 10.00 uur kan men zelf de route afleggen. Ook hier zijn weer verschillende activiteiten voor kinderen zoals geveltjes versieren of huisjes beschilderen. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het WBR.

Het Jazzontbijt en de Stadspicknick zijn gratis toegankelijk.

Open Monumentendag zaterdag 8 september 2007 van 10.00 - 17.00 uur.

Het informatieboekje van de Open Monumentendag met het volledige programma is medio augustus te krijgen bij VVV Rotterdam Store, het City informatie centrum en de Centrale Bibliotheek.

noot voor de redactie/