VVV Zuid-Holland Zuid



---

Dordrecht, 14 augustus 2007

Open Monumentendag en Dordrecht

Moderne Monumenten staan centraal op 8 en 9 september 2007

Het thema van de Open Monumentendag en 2007 is Moderne Monumenten'. In Dordrecht zijn op zaterdag 8 en zondag 9 september zowel historische gebouwen als monumenten uit de twintigste eeuw opengesteld. Met wandelingen, een lezing en rondleidingen door het Tomadohuis wordt het thema extra benadrukt.

Een kleurrijk vuurwerk kondigt op vrijdagavond 7 september met veel geknal de Open Monumentendag en 2007 in Dordrecht aan. Het vuurwerk op het drierivierenpunt is goed te zien vanaf het Groothoofd en de Merwekade in Dordrecht en vanaf de Papendrechtse en Zwijndrechtse oever.

Moderne Monumenten
De Open Monumentendag en 2007 hebben als thema Moderne Monumenten', waarmee vooral aandacht gevraagd wordt voor monumentale gebouwen uit de twintigste eeuw, met name uit de periode 1900 tot 1965. Onder de ruim vijftig monumenten die in het weekeinde van 8 en 9 september in Dordrecht opengesteld zijn, bevinden zich verschillende twintigste-eeuwse monumenten, zoals kerken, het hof de Wilhelminastichting, het Pompgebouw van het waterleidingbedrijf (nu restaurant), een opvallend kantoorpand aan de Groenmarkt en een woonhuis met art deco-interieur. Blikvanger is het Tomadohuis van architect Maaskant, dat vanaf het NS station Dordrecht de entree naar de stad markeert.

Architectuurwandelingen en lezing
In samenwerking met Stichting De Stad is rond het thema een activiteitenprogramma opgezet. Zo worden er rondleidingen gegeven door het Tomadohuis (een unieke gebeurtenis), geeft architect Kees Rouw op zaterdagmiddag een lezing over twintigste-eeuwse architectuur in Dordrecht en maken Dordtse architecten op beide dagen wandelingen langs Moderne Monumenten' in de binnenstad. De wandelroute wordt ook beschreven in het programmaboekje. De wandelingen (evenals de stadswandelingen onder leiding van VVV gidsen) starten bij Intree Dordrecht/VVV, dat gevestigd is in een door Ir.J.de Vries ontworpen gebouw uit 1969. Deelname aan alle activiteiten is gratis.

Openstelling
Een historische stad als Dordrecht kent natuurlijk vooral oudere monumenten, waaronder vele rijksmonumenten. Op 8 en 9 september zijn ook monumenten uit de vijftiende tot negentiende eeuw opengesteld. Regentenkamers van armevrouwenhofjes, de indrukwekkende Grote Kerk met zijn scheve toren, de Groothoofdspoort aan de rivier, het woonhuis van Simon van Gijn (nu een museum), woonhuizen en natuurlijk Het Hof, het middelpunt van het Hofkwartier. In dit voormalige klooster is een tentoonstelling te zien over de lange geschiedenis van het gebouwencomplex. Alle opengestelde monumenten staan beschreven in het programmaboekje, met openingstijden en activiteiten. Niet alle monumenten zijn beide dagen geopend! Alle monumenten en musea zijn gratis toegankelijk.

Muzikale Monumenten
Zaterdag klinkt er vooral in de kerken volop muziek. Op deze Nationale Orgeldag worden de meeste orgels bespeeld. Concertzanger Pieter Vis geeft concerten in de Augustijnenkerk en de Trinitatiskapel. Zondag 9 september zijn er onder de titel Muzikale Monumenten' gratis concerten te beluisteren in zes monumenten. Professionele musici geven drie maal een concert van ongeveer een half uur. Luister naar oude en modrne muziek door Fala Música, Cappella Pratensis, Ensemble Volante, het DoelenKwartet, La Cima en mannenkoor Bravi Bravi.

En ook nog
Theatergroep Vloeistof verbaast en amuseert zondagmiddag de terrasbezoekers op het Scheffersplein met de voorstelling Wildmenspark'. Kinderen zijn de hele zondagmiddag zoet met het bouwen of tekenen van een monument, een activiteit in de Hofstraat. Wie het oudste woonhuis van Dordrecht bezoekt, 't Zeepaert in de Wijnstraat, moet beslist ook de opnieuw ingerichte tuin achter het pand bekijken. In dezelfde straat zit Huis Holster, een historisch pand dat gerestaureerd wordt en op zaterdag met een rondleiding te bezoeken is. De Open Monumentendag en bieden een breed en aantrekkelijk programma, kijk voor alle informatie in het programmaboekje.

Informatie
Centraal informatiepunt op zaterdag 8 en zondag 9 september is Intree Dordrecht/VVV aan de Spuiboulevard 99, telefoon 0900-463 68 88 (zaterdag open vanaf 9.00 uur, zondag vanaf 11.00 uur). Hier is het gratis programmaboekje vanaf eind augustus verkrijgbaar.

Het programma is vanaf eind augustus ook in te zien op www.dordrecht.nl en op de landelijke website www.openmonumentendag.nl .