Gemeente Bronckhorst

Open Monumentendag 2007 in Bronckhorst

9 september

Ook dit jaar doet de gemeente Bronckhorst weer mee aan de landelijke Open Monumentendag. Het Comité Open Monumentendag Bronckhorst heeft een afwisselend programma samengesteld. Het thema is: 'Monumenten van de twintigste eeuw, 1900-1965'. Hiervoor zijn op zondag 9 september a.s. vanuit vier locaties, tussen 10.00 en 17.00 uur, verschillende activiteiten. . Startplaats 1 is Steenderen bij het Aviko-kantoor op de Burgemeester Smitstraat 10. Hier vindt om 10.00 uur de officiële opening plaats door burgemeester Henk Aalderink. Vanaf dit startpunt is een prachtige fiets/auto-route uitgezet langs diverse bij het thema passende monumenten. Uniek is de openstelling van het gemaal op de IJsseldijk bij Bronkhorst. . Startplaats 2 is het VVV-kantoor in Vorden (Kerkstraat 1b). Vanaf hier is een bijzondere wandeling (of fietstocht) uitgezet langs de zeer fraaie villa's uit het begin van de vorige eeuw. Hierbij zijn prachtige voorbeelden van het 'nieuwe bouwen' te zien. Deelnemers kunnen hun bezoek aan Vorden uitbreiden met een bezoek aan de Pierre Cuypers Manifestatie in Kranenburg. Het gaat hierbij om de kerk/het museum voor Heiligenbeelden met de Cuypersexpositie, de pastorie (met expositie), het processiekapelletje en de grafkapel. . Startplaats 3 is Galerie 1880 aan de Hummeloseweg in Laag-Keppel. Hier vertrekt een wandeling langs een aantal bijzondere panden uit het begin van de vorige eeuw. Prachtige voorbeelden zijn natuurlijk De Gouden Leeuw, de Oude Pastorie, villa De Karekiet en een aantal fraai gerestaureerde panden in de Dorpsstraat. Vanaf de Rijksweg bereikbaar via een klein paadje ligt het van oorsprong 18e eeuwse sluiscomplex. Dit object met unieke draaibrug is in 2006 geheel gerestaureerd en is enig in zijn soort in Gelderland. Speciaal op deze Open Monumenten(zon)dag wordt de draaibrug voor belangstellenden gedemonstreerd. Een niet te missen gelegenheid om dit monument van ambacht en techniek in bedrijf te zien. . De 4e startplaats is het onlangs op een nieuwe locatie geopende museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5 in Zelhem. Hier is een expositie te zien over monumenten die het dorp Zelhem vroeger rijk was. Veel is in de huidige dorpskern verdwenen. Voorts vertrekt van hieruit een fiets/auto-route naar Wolfersveen waar het unieke badhuis (Rijksmonument) op landgoed De Baaksche Kamp speciaal vandaag te bezichtigen is. Hier is ook een expositie ingericht over de ontginningsgeschiedenis van dit gebied en de smalspoorlijn.

Het Christelijk Mannenkoor Zelhem treedt tijdens deze Open Monumentendag op diverse locaties in de gemeente Bronckhorst op. Het koor is te horen bij de opening om 10.00 uur in Steenderen, bij het oude gemaal in Bronkhorst om 11.30 uur, bij het Sluiscomplex in Laag-Keppel om 14.15 uur, bij kasteel Keppel in Laag-Keppel om 15.00 uur en bij de afsluiting van de dag omstreeks 16.15 uur bij museum Smedekinck in Zelhem.

Smederij Oldenhave Vorden 8 september geopend
Bij Smederij Oldenhave in Vorden worden op zaterdag 8 september a.s. vele technische ambachten gedemonstreerd, waaronder smeden, glas in lood zetten, koper slaan, rietdekken en steenhouwen. Al deze ambachten zijn belangrijk tijdens restauratieactiviteiten.

Speciale lezing Open Monumentendag 6 september a.s. Onder de titel 'Jugendstil in Achterhoek en Liemers' geeft de Doetinchemse architect Ir. H.J.L. Ovink als opwarmertje voor de Open Monumentendag Bronckhorst 2007 (9 september a.s.) een lezing op 6 september a.s. Via fraaie voorbeelden geeft hij een beeld van deze bouwstijl die de voorloper is van het nieuwe bouwen. De bijeenkomst vindt plaats in zaal Leemreis, Spalstraat 40, Hengelo Gld. en begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. De toegang is gratis. Het Comité Open Monumenten Dag Bronckhorst organiseert de avond in samenwerking met de Historische Vereniging Steenderen, de Vereniging Oud-Vorden, de Oudheidkundige Vereniging Salehem, de Historische Vereniging Hengelo en de Historische Vereniging Stad en Ambt.

Hengelo Gld., 20 augustus 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --