Gemeente Leiden

Leiden, 20-8-2007

Licht, lucht en ruimte

Bijzonder programma tijdens de 20ste Leidse Open Monumentendagen

Op zaterdag 8 en zondag 9 september aanstaande vinden in Leiden de Open Monumentendagen plaats. Onder het motto Licht, lucht en ruimte zijn dit jaar ruim 30 Leidse monumenten uit de periode 1900-1940 te bezichtigen. Rond dit thema worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Ieder jaar organiseert de Stichting Open Monumentendagen Leiden naast de opengestelde panden extra activiteiten die het 'verhaal' van het thema en de panden versterken. Dit jaar zijn tijdens de Monumentendagen in Leiden rond het thema Licht, lucht en ruimte veel bijzondere activiteiten georganiseerd: fiets en wandelroutes, gratis inloopconcerten, diverse tentoonstellingen. Zondag 9 september is er in een deel van de Leidse binnenstad extra licht, lucht en ruimte vanwege de Autovrije zondag.

Meerdere fietsroutes
Maar liefst 3 fietsroutes en een wandelroute voeren langs de opengestelde monumenten of panden die binnen het thema passen maar helaas niet opgesteld kunnen zijn. De noordoostelijke route voert over de Hooigracht, langs de Grote Havenbrug en de Herensingelkerk naar De Kooi. De fietsroute zuidwest komt langs de watertoren, door de Burgemeesters- en Professorenwijk en Tuinstadwijk. De westelijke route loopt via de Witte Singel, de Historische Haven en het Boerhaavekwartier richting Oegstgeest. Onderweg wordt de fietser gewezen op bijzondere panden uit de periode 1900-1940 of de Wederopbouwperiode. De routes staan in het programmaboek en zijn vanaf de site van de Leidse monumentdagen als pdf te downloaden.

Voor kinderen van alles te doen
Voor kinderen is er de Hooglandsekerkgracht en bij RAP architectuurcentrum een programma met spelletjes en knutselen. Jeugdtheater Fez maakt weer een voorstelling samen met de kinderen. Op de Hooglandsekerkgracht zijn verschillende jeugdactiviteiten waaronder een spelletjescircuit, schminken, verkleed op de foto en technisch knutselen. Op zaterdag kunnen kinderen onder leiding van een kunstenares samen een schilderij maken. In het RAP Architectuurcentrum aan de Nieuwstraat zijn er workshops voor kinderen rond het thema De Stijl, een raam maken van glas in lood, buttons maken en kleuren. In het voormalige Leidsch Dagbladgebouw aan de Witte Singel is een prijsvraag voor kinderen.

Gratis concerten in monumenten
Ook dit jaar zijn er in een aantal opengestelde panden inloopconcerten. Verschillende bekende Leidse koren, zoals het William Byrd ensemble, treden op met muziek uit de 20ste eeuw. Op het Kort Galgewater komt een heuse jamsessie, vlakbij het voormalige atelier van Theo van Doesburg. Het De Stijl-vignet in het plaveisel herinnert daaraan.

Open Dagen Stadhuis
Tijdens het Monumentenweekeinde is er een uitgebreid programma in het stadhuis. Tijdens de Open Dagen Stadhuis zijn er rondleidingen door raadsleden, een informatiemarkt in de Trouwzaal, demonstraties van de restauratie van meubilair in de B&W kamer, jeugdactiviteiten en informatie over het project Leiden Bouwt! met een levensgroot MonopoLeidenspel.

Uitgebreid programma
Rondom de Monumentendagen en het thema Licht, lucht en ruimte is er in Leiden een zeer uitgebreid nevenactiviteitenprogramma: . de opening van de Monumentendagen met de lezing van de Vereniging Oud Leiden over Leiden tijdens de Wederopbouw op vrijdagavond 8 september, muzikaal omlijst door een bijzonder optreden van Street Fables. U hoort en ziet Leidse muurgedichten, door kunstenaar Jan Scheerder vertaald in beelden en door Huub de Vriend gecomponeerd tot muziek. . meerdere tentoonstellingen: Licht, lucht en ruimte over bouwen voor lager onderwijs in Leiden; Mooi in De Kooi over de geschiedenis van De Kooi; Bouwen tussen 1900-1965, de Gouden Eeuw van de volkshuisvesting met een lezing van Cor Smit en 100 jaar Burgemeesterswijk, een reprise van een deel van de jubileumtentoonstelling uit 2006. . Amateurfilms van de Dirk van Eckstichting over ingrijpende en alledaagse Leidse gebeurtenissen worden vertoond in het Volkshuis. . Oog voor detail Leerlingen het ROC Leiden kregen fotografielessen van een professionele kunstenaar, en maakten vervolgens zelf detailfoto's van 20e-eeuwse gebouwen in Leiden. De foto's worden voorafgaand aan de Open Monumentendagen gepubliceerd in het Leidsch Dagblad en op onze website. . Op een aantal plaatsen in de stad zijn weer ambachtslieden aan het werk, er zijn demonstraties smeden, steenhouwen, letters hakken en stukadoren. . Restauratiepanden: ieder jaar zijn panden in restauratie te bezichtigen. Dit jaar zijn open: het Academiegebouw (alleen op zaterdag, alleen met rondleiding); Rapenburg 67 (beperkte toegang); het voormalig jongerencentrum Stathuis, Breestraat 19 (presentatie van bouwhistorisch onderzoek); Nieuwe Rijn 105/106 en de Pieterskerk (alleen op zaterdag). . Autovrije zondag: Onder het motto 'Geef Leiden lucht' is een groot deel van de Leidse binnenstad op zondag 9 september autovrij. Er vinden diverse activiteiten plaats: zie voor informatie www.leiden.nl/autovrijezondag en de Stadskrant.

Programmaboek
Meer informatie over de opengestelde panden, het volledige programma en de achtergronden staan op de website www.leiden.nl/openmonumentendagen en in het programmaboek. Het programmaboek is rond 1 september op meerdere locaties in Leiden en de regio beschikbaar.



Gemeente Leiden