Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Toerisme en promotie » Evenementen

Cultureel wandelen en fietsen op Open Monumentendag

Datum: vrijdag 27 juli 2007
Je verleden bewaren zonder stil te blijven staan. Het is IJsselstein gelukt! Kom op Open Monumentendag in beweging en neem een kijkje in de geschiedenis van deze stad. En kijk niet alleen naar de bijna 700-jarige geschiedenis, maar vooral naar de moderne monumenten van de stad.
Open Monumentendag
Zaterdag 8 en zondag 9 september 2007
Wandelen o.l.v. stadsgids
Onder de begeleiding van stadsgidsen is een wandelroute uitgezet en voor de mensen die liever op de fiets stappen is er een fietsroute beschikbaar met een beschrijving van de monumenten uit de twintigste eeuw onderweg. De start en finish van beide routes zijn in het voormalige wooninformatiecentrum uit de jaren 90 in de wijk Zenderpark. Ondanks dat dit een moderne nieuwbouwwijk is, zijn de monumenten uit de twintigste eeuw bewaard gebleven: het Nozemagebouw van de wereldomroep is ingericht als appartementencomplex. Op de overgang van oud naar nieuw staat het stadhuis en Fulcotheater: een bouwwerk van architect Ben van Berkel. De wandeling gaat verder door de woonwijk Kasteelkwartier, gebouwd eind vijftiger/begin zestiger jaren. Via de historische binnenstad, waar ook nog wordt stil gestaan bij monumenten uit de twintigste eeuw, eindigt de wandeling via de eerste nieuwbouwwijk van IJsselstein: de Nieuwpoort weer in Zenderpark.
Het wooninformatiecentrum is gevestigd in het Hogebiezenpark aan de Hendrik Copijnstraat in IJsselstein. De wandelingen vertrekken vanaf het Wooninformatiecentrum op elk heel uur.
Fietsroute
De fietsers kunnen een grotere afstand betrappen en maken dan ook een grotere ronde door en langs de stad. De fietsroute is uitgezet op kaart. Deze is verkrijgbaar bij het voormalig Wooninformatiecentrum in Zenderpark.
Kunstmanifestatie
In het wooninformatiecentrum is het gehele Open Monumentenweekend de kunstmanifestatie `Beelden van tijd' van de Schildersgroep Lek en IJssel, Fotoclub Ef Elf, de Historische Kring IJsselstein en individuele kunstenaars uit IJsselstein. Zij laten in hun werken op creatieve wijze zien hoe zij vanuit hun hobby de monumenten beleven. Ook zijn er optredens van koren/muzikanten die het Open Monumentenweekend een feestelijk karakter geven. Individuele kunstenaars
Wilma Ypenburg - bloemen
Berry - bloemen en tekeningen
Wilma Mastenbroek - schilderijen
Angenelle Thijssen - schilderijen en grafiek
Marga Kramer - schilderijen
Guillaume Monné - schilderijen
Miranda Karskens - beelden
Muziek
Zaterdag 8 september

- Koor de Baronije om 11.00 uur bij opening Open Monumentendag in het voormalige Wooninformatiecentrum

- Korenmiddag in de St. Nicolaas basiliek
Zondag 9 september

- Fanfareorkest Excelsior om 12.00 uur bij Voormalig Wooninformatiecentrum

- Slagwerkgroep Excelsior om 14.00 uur in IJSW-gebouw, Mr. A. Spainkstraat

- Lady's Lace, blokfluitensemble om 15.00 uur in de Meridiaan
- Vrouwe IJsselstein Swingt om 16.00 uur in het Wooninformatiecentrum Woonzorgcentrum Mariënstein
Zaterdag en zondag doorlopend geopend.
In de verbindingsgang tussen Mariënstein en de Hoge Camp heeft fotoclub Ef Elf een tentoonstelling ingericht van zo'n 40 foto's. Fulcotheater
Zaterdag 13.00 - 23.00 uur
Zondag 13.00 - 17.00 uur
Onderstaande kunstenaars tonen hun werk in het Fulcotheater aan de Overtoom
Judith Spithoven - schilderijen
Hans Leijerzapf - schilderijen
Charles Lagendijk - schilderijen
Ans Wilbers - schilderijen

Stadsmusuem
Zaterdag 11.00 - 17.00 uur
Zondag 11.00 - 17.00 uur
Het Stadsmuseum presenteert de expositie `Art Deco - expressie in vorm en functie'. Een tentoonstelling met beelden en objecten van rond 1925, aansluitend bij de stijl van het museumgebouw. De expositie in het Stadsmuseum is tweeledig. Getoond worden gebruiksvoorwerpen, sculpturen en affiches waarin de geometrische vormentaal van de Art Deco stijl tot uiting komen. Daarnaast zal met een bescheiden fotopresentatie van IJsselsteinse gebouwen uit de Amsterdamse School stijl, waaronder het museumgebouw, de verwantschap worden getoond met details van gebouwen zoals in de Amsterdamse Rivierenbuurt.
Een belangrijke selectie Art Deco voorwerpen ontworpen door onder andere Copier en Berlage, sculpturen van Altorf en Mendes da Costa komen uit de collecties van het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum en het Spoorwegmuseum te Utrecht. Dit wordt aangevuld met typische Art Deco affiches van onder meer de Holland/Amerika lijn van Galerie Stylo. Verder is een keuze gemaakt van voorwerpen uit collecties van particulieren uit IJsselstein, waaronder zilver bestek, een hoedendoos, een jurk, een theeservies, en een kastje, een proefstuk van een Amsterdamse meubelmaker.
Voor kinderen is er een ontdekkingskabinet ingericht, met tal van leuke activiteiten.
`OUDE MONUMENTEN'
IJsselstein heeft een historie van bijna 700 jaar. Veel van onze geschiedenis is terug te zien in de `oude' monumenten. Ook zij openen gratis hun deuren om de bezoeker een kijkje te laten nemen. Historisch Stadhuis
Niet geopend voor publiek.
Het historisch Stadhuis is gebouwd in opdracht van Willem van Oranje, baron van IJsselstein, die tevens de bouw financieel mogelijk maakte. Het vormt met het ervoor gelegen plein, `De Plaats', het centrum van het middeleeuwse IJsselstein.
Oude Sint Nicolaaskerk
Zaterdag 11.00 - 17.00 uur
Rondleidingen en bezichtiging praalgraven, interieur, torenbeklimming. Sint Nicolaasbasiliek
Zaterdag 10.00 - 16.00 uur
Zondag 11.00 - 16.00 uur
Geopend voor publiek. Doorlopend gastheer of gastvrouw aanwezig om mensen te woord te staan.
Op zaterdag is er een korendag in de basiliek. Ook is de basiliek op zaterdag een vertrekpunt voor de kerkenpad route Drie Rivierenland. Een fietstocht langs de parochiekerken tussen de Lek, Hollandsche IJssel en Leidsche Rijn. De kerken in Benschop, Cabauw, Harmelen, Linschoten, Montfoort, Nieuwegein en IJsselstein zijn geopend voor bezichtiging.
Kasteeltoren
Zaterdag 11.00 - 17.00 uur
Zondag 11.00 - 17.00 uur
Openstelling Kasteeltoren met tentoonstelling `700 jaar Stein aan de Ysel'. Verteltheater waarin een kasteelbewoner de historie van Ijsselstein tot leven laat komen (vanaf 11.30 uur elk half uur). Speurtocht voor kinderen en tot ridder en jonkvrouw slaan met oorkonde. In de kasteeltuin zijn middeleeuwse spelen voor kinderen. 's Heren korenmolen De Windotter
Zaterdag 10.00 - 16.00 uur
Rondleidingen en demonstraties malen.
De Waag
Zaterdag 10.00 - 16.00 uur
Waagmeester aanwezig. Laat u wegen en ontvang een oorkonde als aandenken.
Brandspuithuisje
Zaterdag 11.00 - 17.00 uur
Zondag 11.00 - 17.00 uur
Galerie El Arte. Expositie van regionale kunstenaars. Yselvaert
Zaterdag
14.15, 15.15 en 16.15 uur
Zondag
14.15 en 15.15 uur
Vaartochten door vestinggrachten (niet gratis). Kaartverkoop:
VVV IJsselstein en Stadsmuseum, Walkade 2-4

Archeologiezolder
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
De zolder van Rietzangerlaan 38 is als museum ingericht. Hier is het resultaat te zien van meer dan 40 jaar verzamelen en opgraven. Talloze archeologische vondsten uit Zuidwest-Utrecht, het gebied van Nieuwegein tot Oudewater. Het betreft honderden voorwerpen, de meeste gerestaureerd, die dateren uit de prehistorie, de Romeinse tijd de middeleeuwen en uit later tijden.

Inlichtingen over het programma van Open Monumentenweekend zijn verkrijgbaar bij het VVV -IJsselstein, tel. 030 2360060