Waterschap Velt en Vecht


de schop

Zwieseborg open en Loozensche Linie op de schop

Zaterdag 8 september is er van 11.00 tot 16.00 uur een open dag bij de Zwieseborg en in de Loozensche Linie. Bij de Zwieseborg is de tijdelijke uitkijktoren toegankelijk voor het publiek en er is een GPS-tocht uitgezet door waterschap Velt en Vecht in de Loozensche Linie.

Landhoeve Zwieseborg

foto: www.zwieseborg.nl.jpg (25 Kb) Stichting Zwieseborg "waar zorg recreatie wordt" heeft in 4 jaar tijd de historische hoeve getransformeerd tot een plek waar gezinnen met een gehandicapt kind zorgeloos vakantie kunnen vieren op de camping, in een appartement of in het hotel. Gehandicapten kunnen er logeren en mensen met een beperking doen zinvol werk zoals de verzorging van dieren, het onderhoud en ontvangst van gasten. Ook recreanten zijn welkom voor een kopje koffie of thee. Landhoeve Zwieseborg is uniek in Nederland. De Zwieseborg biedt als enige het hele jaar door, vakantie- en recreatiemogelijkheden voor het hele gezin, met zorg op maat. Het initiatief van de Zwieseborg wordt ondersteund door de Europese Unie.

Loozensche Linie

Waterschap Velt en Vecht geeft op dezelfde vrijdagmiddag het startschot voor de herinrichting van het gebied de Loozensche Linie. De meander wordt weer aan de Vecht gekoppeld waardoor er meer ruimte voor water ontstaat. Op het terrein worden delen afgegraven voor natuurontwikkeling zodat moerasgebieden en paddenpoelen ontstaan. De linie dateert uit de tijd van Napoleon Bonaparte en het waterschap zal het bastion en andere restanten van de linie die nog altijd op het terrein aanwezig zijn, opnieuw zichtbaar maken. De werkzaamheden zijn en worden uitgevoerd in samenwerking met de Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer en de gemeente Hardenberg. Voor het herstel van de cultuurhistorie ondersteunen Stichting Menno van Coehoorn en het Oversticht.

Vrijdag 7 september is de officiële opening van landhoeve De Zwieseborg (pdf) en van de start van de werkzaamheden van de herinrichting van de Loozensche Linie door Waterschap Velt en Vecht.