Gemeente Schiedam


September

Open Ateliers viert tienjarig bestaan

05 september 2007

Open Ateliers is een relaxt weekend genieten van kunst. In 2007 vindt deze atelierroute voor de tiende keer plaats. Meer dan veertig kunstenaars zetten op zaterdag 8 en zondag 9 september de deuren van hun ateliers open, zodat bezoekers in aanraking kunnen komen met het brede kunstaanbod in Schiedam: van schilder- en glaskunst tot grafiek en tekeningen. Met de Velotaxi kunnen bezoekers gratis naar de adressen buiten het centrum. De vaste halte van de Velotaxi is Pand Paulus (Korte Haven 125) waar de overzichtstentoonstelling te zien is met werk van alle deelnemende kunstenaars.

Naast de kunst in de ateliers, presenteren kunstenaars zalmhapjes in de Zalmstraat en is er in de romantische tuin van het atelierpand aan de Westmolenstraat een theetuin ingericht. In Het Filmhuis Schiedam wordt de documentaire over de kunstenaar Constant getoond met de titel Avant le depart. Het Filmhuis heeft ook vrijdagavond 7 september en zaterdag 8 september een film geprogrammeerd waar een kunstenaar centraal staat: de historische thriller Goyas Ghosts.

Het Kunstenaarsatelier
Een bijzonder onderdeel van het programma dit jaar is Het Kunstenaarsatelier -van traditioneel atelier tot experimenteel vrije zone in de aula van het Stedelijk Museum Schiedam op zaterdag 8 september. Om 20.00 uur begint deze avond met vijf korte presentaties over opvattingen, betekenissen en oplossingen voor de werkplek van de kunstenaar, de architect, de vormgever en andere creatieve ondernemers. Misschien zijn er nog ateliers die er niet anders uitzien dan het atelier in de 19^e eeuw, maar een kunstenaar die de computer als medium gebruikt, zal een heel andere werkruimte hebben. Er zijn ook kunstenaars die een heel gebied of deel van een woonwijk tot atelier maken. In een aantal korte presentaties komen verschillende invalshoeken aan bod. Louk Tilanus, docent kunstgeschiedenis aan de Rijks Universiteit Leiden, gaat in op het kunstenaarsatelier in de 19e eeuw en beeldend kunstenaar Jolande Bosch vertelt over haar onderzoek naar het verschaffen van inzichten over hoe strategisch denken tot stand komt in een atelieromgeving. Over Werkeiland Heijplaat vertelt architect Pieter Figdor en Han Goan Lim presenteert zijn plannen voor Artpark in het gebied van Merwedehaven en Vierhavengebied in Rotterdam (grenzend aan Schiedam). Carlo van Driel zijn werkplek is daar, waar hij min of meer toevallig terechtkomt en hij presenteert Kunst Rotterdam Noord. Station Rotterdam Noord is nog een van de weinige geheel intact zijnde gebouwen ontworpen door Ir. Sybold van Ravesteyn. Het doet geen dienst meer als station, maar als een unieke tentoonstellingsruimte.

IJsbeer als Open Ateliergeschenk
Voor veel mensen is dit ook het moment om kunst aan te kopen. Wie dat doet tijdens Open Ateliers en meer dan 150,- besteedt aan een kunstwerk van een Schiedamse kunstenaar, krijgt van gemeente Schiedam een geschenk. Dit keer maakte de Schiedamse kunstenaar Marcel Warmenhoven een geëngageerd kunstwerk, passend in de tijdgeest: de actuele milieuproblematiek heeft hij verbeeld in een kaars van een ijsbeer op een afbrokkelende ijsschots. De kunstenaar geeft de keuze om de lont van de kaars te ontsteken en ons te omringen met licht en warmte, met als onontkoombaar gevolg dat het beeld verloren gaat, of om die verleiding te weerstaan en te zoeken naar meer duurzame bronnen van energie.

Tien jaar Open Ateliers
zaterdag 8 en zondag 9 september 2007
11.00 17.00 uur