Gemeente Schiedam


September

Moderne monumenten voor het voetlicht

05 september 2007

Het thema voor Open Monumentendag 2007 is Moderne Monumenten. Op zaterdag 8 september staan in Schiedam de monumenten centraal waarvan de bouwtijd valt tussen 1900 en 1965. Natuurlijk is er ook aandacht voor andere beeldbepalende panden en worden er diverse activiteiten georganiseerd.

In de periode na 1900 kreeg de Schiedamse architectuur een modern gezicht. Drie architecten hebben destijds hun stempel gedrukt op de stad. De meest bekende is Piet Sanders, ontwerper van onder meer de Oude Passage en het Sint Jacobs Gasthuis waar het Stedelijk Museum Schiedam in gehuisvest is. Daarnaast zijn de architecten Arie Stahlie, die het Hofje van Belois en het pand de Monopole ontwierp, en Theodorus E.J. Kramers, van de Hollandiafabriek, van belang geweest voor het uiterlijk van Schiedam na de eeuwwisseling. Andere voorbeelden van Moderne Monumenten zijn het pompstation aan de Rotterdamsedijk en de HAV Bank aan de Gerrit Verboonstraat, die beide op deze zaterdag voor het publiek toegankelijk zullen zijn.

Activiteiten in Julianapark
Een bijzondere locatie om te bezoeken op Open Monumentendag is het Julianapark waar verschillende activiteiten worden georganiseerd. Het park werd in 1928 geopend als geschenk aan Koningin Wilhelmina ter ere van haar dochter. Natuurlijk is er in Schiedam ook aandacht voor de andere beeldbepalende panden in de stad. Het onlangs gerestaureerde t Huis te Poort aan de Dam opent haar poorten voor het publiek en viert de opening met een inloopconcert van het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus. Het publiek is welkom om de resultaten van de dan net afgeronde ingrijpende restauratie te bewonderen. Orpheus zorgt hierbij voor een passende muzikale omlijsting. Bij een voor deze gelegenheid passende keuze uit het repertoire van Orpheus zal het mannelijk deel van de bezoekers de gelegenheid worden geboden om mee te zingen. Ook zijn de molens en de fraaie panden van de musea geopend. Bezoekers kunnen de toren van de Grote of St. Janskerk beklimmen, optredens van de zakkendragers bij het Zakkendragershuisje bijwonen, naar een uitvoering in de Liduinabasiliek of naar orgelmuziek in de Grote- of St. Janskerk luisteren. Er is een boekje met alle informatie verkrijgbaar bij de Stadswinkel en de VVV.

Open Monumentendag
zaterdag 8 september 2007
10.00 17.00 uur