Gemeente Schiedam


September

Historische films in het Jenevermuseum

05 september 2007

Met de vertoning van het complete drieluik van de documentaires die filmer Jan Schaper in de late jaren 50 en 60 van de vorige eeuw maakte van de drie gemeenten Vlaardingen, Rotterdam en Schiedam, geeft het Jenevermuseum op 8 september 2007 met een uniek project invulling aan Open Monumentendag.

In zijn films 'Vlaardingen koerst op morgen', 'Rotterdam, stad zonder hart' en 'Schiedam kiest voor het water', legde Jan Schaper op indringende wijze vast vanuit welke gedachte de drie steden de gigantische wederopbouwopdracht, uitvoerden. Zowel Vlaardingen als Rotterdam en Schiedam maakten in die periode een stormachtige ontwikkeling op alle gebieden door, cultureel, economisch en stedenbouwkundig.

Schaper, die landelijke bekendheid genoot door zijn televisiefilms, waaronder de registratie van het allereerste televisie-interview van Koningin Juliana, was een maatschappelijk geëngageerd filmer die in thematiek en benadering zonder meer vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Van Gasteren, Van der Keuken en

Van der Elsken. Dit maakte dat zijn grote documentaires niet door iedereen met enthousiasme werden ontvangen. De altijd fraaie beelden zijn zeker niet kritiekloos. Dit maakt echter dat alle drie de films tot op de dag van vandaag hun zeggingskracht behouden hebben.

Jan Schaper maakte zijn films voor bioscoopvertoning op het projectiescherm. Om die reden wordt de Northwoodzaal van het Jenevermuseum daarom op Open Monumentendag ingericht als bioscoopzaal en worden de films op scherm vertoond. Uitgegaan wordt van drie vertoningen van de gehele reeks waarbij

tussen de verschillende films steeds een korte pauze zal zijn. Bij de receptie wordt aangegeven hoe laat de verschillende films worden gedraaid. De toegang op deze dag is gratis.
Voor de films van Jan Schaper is de gehele bovenverdieping van het museum gereserveerd. In het proeflokaal draait op televisie het gerestaureerde fragment van de bijzondere documentaire van Jan Schaper 'De laatste man'. Deze film over de legendarische keeper Jan van Beveren maakt Jan Schaper naar een scenario van de toenmalige hoofdredacteur Joop Niezen, die ook nauw bij de montage betrokken was en de interviews met de keeper voor zijn rekening nam. Robert Collette werkte aan deze film mee als cameraman. Elders in het museum zullen historische (film)fragmenten worden getoond uit de collecties.