Gemeente Barendrecht


05-09:Monumentendag in het teken van morderne monumenten

Zaterdag 8 september staat de open monumenten dag de gehele dag in het teken van de moderne monumenten. Om 10.00 uur zal burgemeester van Belzen de open monumentendag openen in de boerderij aan de gebroken Meeldijk 141. Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen door middel van een fietstocht de monumenten bekijken. Onderweg een mooie foto gemaakt van één van de monumenten? Stuur deze dan op en doe mee aan de fotowedstrijd!

foto_monument_dorpsstraat148
De monumenten van de twintigste eeuw staan centraal, gebouwd in de periode 1900 - 1965. Een periode waarin er veel en op interessante wijze gebouwd is en waarin de Nederlandse architectuur een nieuw, modern gezicht kreeg. Het thema Moderne Monumenten laat zich niet alleen vertalen door een grote veelheid aan bouwwerken met bijbehorende bouwstijlen, maar ook door een veelheid aan typen gebouwen die zijn verrezen, en die te bewonderen zijn op de Open Monumentendag. Naast tal van woningen, waaronder buitenplaatsen en villaparken, zijn er andere gebouwsoorten kenmerkend voor de twintigste eeuw, zoals industriële gebouwen, kantoorgebouwen, schoolgebouwen, winkels en gebouwen die te maken hebben met de infrastructuur.

Moderne monumenten in Barendrecht

Ook Barendrecht heeft een aantal mooie moderne monumenten. Denk eens aan de vele prachtige woningen in de Oranje-wijk, de Achterzeedijk, Voordijk en Ziedewijdsedijk. Maar ook aan: het winkel-woonhuis aan de Singel 29, de Watertoren in de Dorpsstraat 152, het voormalige Veilinggebouw aan de Gebroken Meeldijk 68, de Gereformeerde kerk aan de Schaatsbaan 1, en natuurlijk het fabrieksgebouw en schoorsteen van het Velo-bedrijf aan de Achterzeedijk 57.

Programma

De familie van den Hoek, heeft zijn monumentale boerderij aan de Gebroken Meeldijk 141 de gehele dag ter beschikking gesteld.

Hier is veel te bewonderen aan oude gereedschappen, historische landbouwmachines en een collectie van foto's en schilderijen van oude boerderijen in Barendrecht.

09.30 uur inloop met koffie,

10.00 uur opening door de Burgemeester, drs. J. van Belzen

10.10 uur inleiding dor de Hr. Macel, hoofddocent architectuur TU Delft

11.00 uur start fietstocht Oost met extra aandacht voor de monumenten

op die route, in samenwerking met het Gilde.

11.05 uur start fietstocht West met extra aandacht voor de monumenten

op die route, in samenwerking met het Gilde.

11.10 uur wandeling onder leiding, langs de gemeentelijke monumenten

in de Oranje-wijk.

14.00 uur start fietstocht Oost met extra aandacht voor de monumenten

op die route, in samenwerking met het Gilde.

Fotowedstrijd

Tevens is er een Fotowedstrijd met enige leuke prijzen. Om mee te doen dient een Monumentaal object in Barendrecht op "spannende" wijze gefotografeerd te worden. Foto's afmetingen 15x10 inleveren aan de balie op het gemeentehuis T.a.v. H.Fawzi/Monumentencommissie of digitaal naar h.fawzi@barendrecht.nl