Gemeente Amsterdam



Uitnodiging
Aan de redacties en correspondenten

Datum 5 september 2007
Kenmerk 059

Open Monumentendag 2007 in Amsterdam: `Moderne Monumenten'

Geachte mevrouw, mijnheer,

Op zaterdag 8 en zondag 9 september gaan de deuren van ruim vijftig monumentale panden open. Na het thema `Feest!' van vorig jaar is dit jaar gekozen voor het thema `Moderne Monumenten'. De dagen staan in het teken van de periode 1900-1965. Wethouder Herrema (Monumenten) opent de dag op vrijdag 7 september in het Hilton Hotel, dat zelf ook een modern monument is. Tijdens deze bijeenkomst zal ir. H. Salm, een van de architecten van het Hilton, een lezing geven.

Tijdens de monumentendagen kan het publiek gebouwen bezoeken die normaal gesloten blijven. In verschillende monumenten worden extra activiteiten georganiseerd. Zo worden in het Huis met de Hoofden concerten gegeven en in Loods 6 is een tentoonstelling van jonge beeldend kunstenaars te zien. In de eerste Openluchtschool van Duijker in de Cliostraat en in veel andere monumenten kan het publiek een rondleiding krijgen om meer over het gebouw te weten te komen.

Rondleidingen en wandelingen leiden het publiek langs de moderne monumenten. In Oud-Zuid, waar zeventien panden opengaan, rijden historische bussen. Het vervoer is gratis en de bussen rijden elk half uur. In Amsterdam West kunnen onder leiding van een gids rondwandelingen worden gemaakt door Bos en Lommer, waarbij diverse panden zullen worden bezocht. In Slotermeer, de eerste Westelijke Tuinstad, kan men door middel van wandelroutes kennis maken met het `Van Eesterenmuseum'. Cornelis van Eesteren is de grondlegger van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Zijn ontwerp voor het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) voor de stad Amsterdam uit 1934, is gebaseerd op hele nieuwe stedenbouwkundige inzichten met veel aandacht voor licht, lucht en ruimte.

Het Magazine met uitgebreide informatie over het programma van de Open Monumentendag Amsterdam 2007 is te verkrijgen bij stadsdeelkantoren, Keizersgracht 123, het Uitburo en de VVV. Ook is deze informatie te vinden op www.bma.amsterdam.nl. HTU UTH

Datum: Opening: vrijdag 7 september 2007 Open Monumentendagen: zaterdag 8 en zondag 9 september 2007 Plaats: Hilton Hotel, Apollolaan 138 Tijd: 16.30 uur

Met vriendelijke groet,
Laurien van Velzen,
afdeling Bestuursvoorlichting

Laurien van Velzen 020 552 2967


---- --