Gemeente Beverwijk


Cultureel Beverwijk presenteert zich op zaterdag 8 september tijdens Beverwijk uit de Kunst

Beverwijk uit de Kunst

Op zaterdag 8 september 2007 is het weer zover: de tweejaarlijkse uitmarkt, Beverwijk Uit de Kunst vindt plaats in alle accommodaties en pleinen rondom de Wijkertoren. Tijdens Beverwijk Uit de Kunst kan iedereen genieten van muziek, dans, koren, dj's, literaire hoogstandjes, demonstraties, straattheater, kunstenaars in uitvoering, kinderactiviteiten en voordrachten. Het thema van de derde Beverwijk Uit de Kunst is strips.

Op woensdag 5 september verschijnt een extra gemeentepagina met als thema Beverwijk Uit de Kunst. Hierin staat ook het hele dagprogramma. De organisatie is op dit moment druk bezig om de puntjes op de i te zetten, maar we kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten.

Dug 'n Dive voor Beverwijkse ouderen
Op het plein voor het Kennemer Theater - het Stripplein - wordt om 13.30 uur een speciaal moment voor de oudere Beverwijkers gecreëerd. Onder het genot van een bakje koffie en wat lekkers kunnen de mensen genieten van Dug 'n Dive. Dit is een groep Beverwijkse muzikanten die met energieke swingende jaren 40 jump 'n jive muziek proberen iedereen onder leiding van Dansschool La Passe met de voetjes van de vloer te laten gaan. Beverwijkers die hier graag bij willen zijn, maar een probleem hebben met het vervoer kunnen contact opnemen met vrijwilligers van de algemene hulpdienst (0251) 222222. Zij zorgen ervoor dat de mensen - gratis - op de plaats van bestemming komen.

In gesprek met kunstenaars
Schilders, fotografen, beeldhouwers, muzikanten, musici, dansers en dichters; wat inspireert ze? Hoe gaan ze te werk? Voelen ze zich kunstenaar? Hoe heeft hun kunstenaarschap zich ontwikkeld? Dat en nog veel meer kunt u ze zelf vragen. In het leescafé aan het Kerkplein is namelijk tussen 12.00 en 15.00 uur een aantal kunstenaars 'te leen' voor een gesprek. De kunstenaars komen uit Beverwijk en omgeving en van een aantal van hen kan ter plekke de website bekeken worden. Van sommigen worden die dag ook kunstwerken tentoongesteld of zijn er beeld- en geluidsfragmenten te zien en te horen. Wie nieuwsgierig geworden is naar het werk en de persoon achter het werk kan vragen om een persoonlijk gesprek van (maximaal) een half uur. De in de buurt rondwandelende kunstenaar wordt dan direct gebeld en is met vijf minuten ter plaatse. De volgende kunstenaars kunt u onder andere 'lenen': Ab Jongmans (beeldend kunstenaar), Gerard Castricum, (dichter), Jan-Peter Bast (muzikant: toetsenist - muziekdocent), Ruud van Zon (beeldend kunstenaar), Sjanneke van Herpen (beeldhouwer/muzikante) en Dirk Bus (fotograaf).

Wilt Vleesch en Ruben Hoeke
De stichting Wilt Vleesch is opgericht ter bevordering van de Nederlandse taal in de ruimste zin van het woord en is voortvarend strijder tegen Engelse leenwoorden. Voornaamste strijdmiddel: de eigen muziek. De blues-georiënteerde kroegcaberetpopgroep probeert met stampers, ballades en meezingers het publiek mee te krijgen in hun strijd. Wilt Vleesch maakt om 16.15 uur zijn opwachting in de muziektent op het plein voor het Kennemer Theater. Ook zijn ze vanaf 12.00 uur aanwezig op de stripmarkt. Meer informatie. Om 15.30 uur wordt er op het grote podium op het Kerkplein ruimte gemaakt voor Ruben Hoeke. De Ruben Hoeke band is een viermans formatie met een repertoire van rustige tot stevige rhythm & blues, van boogie & soul tot opzwepende rock. Een recensent omschreef de band als ''een formidabele bluesband met een unieke sound'' en het optreden ''vonkte als de hel en vlamde als een F-16 met zijn naverbranders op maximaal''. Speciale gasten tijdens dit optreden zijn Tineke Schoemaker (zangeres van bluesband Barrelhouse) en Jacques Kloes (Dizzy Man's Band en The Shouwbusters).

Aanmelden
Voor het Stripplein zoekt de organisatie nog deelnemers die strips willen ruilen en verkopen. Stripliefhebbers kunnen zich aanmelden via Café Camille. Lokale popbands die zich willen laten horen op het open podium in het Kennemer Theater kunnen zich aanmelden bij Tobias Huveneers. Kinderen die mee willen doen aan de activiteiten op het podium in de circustent kunnen zich opgeven via Lisz Jimmink. Voor de look-a-like stripfiguurwedstrijd kunnen kinderen zich opgeven bij Judith Hijdendaal.

Beverwijk uit de Kunst is een initiatief van de gemeente Beverwijk en wordt in samenwerking met Café Camille, het Kennemer Theater, de bibliotheek, het Centrum voor de Kunsten, de stichting Kunst en Cultuur en de Grote Kerk georganiseerd.