Gemeente Ede

nummer 173 / Ede, 6 september 2007

Nieuw monumentenschild voor gemeentelijke monumenten

De gemeente Ede heeft een nieuw schildje voor gemeentelijke monumenten ontworpen. Het is de bedoeling dat dit schildje in het najaar op alle gemeentelijke monumenten wordt bevestigd, waardoor de herkenbaarheid van deze panden wordt vergroot. Wethouder Frank van Zuilen presenteert het nieuwe schildje zaterdag 8 september in het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom, na afloop van de Open Monumentendag.

De gemeente Ede heeft een rijke historie. Er bevinden zich circa 160 rijksmonumenten en ruim 300 gemeentelijke monumenten op Edes grondgebied. De gemeente Ede onderkent het belang van dit cultuurhistorisch erfgoed en voert dan ook al jaren een gericht beleid om die monumentale panden te beschermen en in goede staat te houden. Het nieuwe monumentenschildje moet de herkenbaarheid van de Edese gemeentelijke monumenten vergroten..

De belangrijkste rijksmonumenten zijn te herkennen aan een blauw-wit monumentenschildje. De gemeente introduceerde in 1995 al een schildje voor de eigen gemeentelijke monumenten. Dit schildje bleek niet erg duuzaam; reden om het niet langer in productie te nemen. Daarnaast is het aantal gemeentelijke monumenten de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Deze nieuwe monumenteneigenaren vroegen herhaaldelijk om een schildje. Daarom is onlangs besloten om een nieuw schildje in productie te nemen. Binnenkort zullen de Edese gemeentelijke monumenten herkenbaar zijn door dit nieuwe gemeentelijke monumentenschildje.

Voorgevel
De gemeente zal het nieuwe schildje in het najaar aan de eigenaren van de gemeentelijke monumenten aanbieden. De schildjes komen het best tot hun recht op de voorgevel van een monument, bij voorkeur op ooghoogte in het metselwerk rechts naast de voordeur, waarbij de schroeven zo veel mogelijk in de voegen worden bevestigd.

Het schildje is ontworpen door de afdeling Monumenten van de gemeente Ede en geproduceerd door Willems Classics BV. Gekozen is voor een traditioneel emaille op plaatstaal. De vorm, een vijfhoek met de punt omlaag, sluit aan bij de schildjes voor rijksmonumenten, in de afmeting 10x15 cm. Voor de afbeelding dient het logo van de gemeente als basis. Door alleen de kleuren wit en blauw toe te passen, straalt het ontwerp rust uit. De symmetrie houdt de totaalopzet helder. Voor de tekst 'gemeentelijk monument', geschreven in kapitalen, zijn schreefloze, vrij zakelijke letters gebruikt, die goed harmoniëren met de letters uit het logo.

---