Plannen rond flitsontslag kunnen rekenen op verzet werknemers metaal

08/09/2007 06:30



FNV Bondgenoten



FNV Bondgenoten: plannen rond flitsontslag kunnen rekenen op verzet werknemers metaal

Als de plannen van Minister Donner voor het flitsontslag door gaan, wordt dat niet geaccepteerd door de werknemers in de metaalsector. Het verzet zal zich dan richten op de metaalwerkgevers. Dat schrijven de landelijk onderhandelaren van FNV Bondgenoten in de metaal in een open brief aan werkgeversverenigingen FME/CWM, FWM, Uneto-VNI, Metaalunie en Bovag. Ze roepen de hen op om bij VNO-NCM en MKB Nederland te pleiten voor een voorstel om het huidige ontslagstelsel te behouden.

"Wij kunnen ons overigens niet voorstellen dat uw organisaties en leden de voorstellen van Wientjes en Hermans tot prioriteit hebben gemaakt. De zorg van de bedrijven is veel meer gericht op werving van bekwame vaklieden om het tekort aan technisch personeel op te lossen. Onze voorstellen over de problemen van de metaal op de arbeidsmarkt zijn betere oplossingen dan de versoepeling van het ontslagrecht", aldus Jos Brocken en Jan Berghuis in de brief.

Op 26 september starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor de Metalectro (grootmetaal), in december begint de Metaal en Techniek (kleinmetaal). In de metaalsector zijn in totaal in Nederland ongeveer 550.000 mensen werkzaam.





http://www.fnvbondgenoten.nl/metaal