NIBUD Persbericht

Nibud geeft ouders onvoldoende voor financiële opvoeding

Jongeren slecht voorbereid op financiële zelfstandigheid

Te veel ouders verzuimen hun kinderen op een goede manier voor te bereiden op een financieel zelfstandig bestaan. Dat is de conclusie van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting naar aanleiding van een onderzoek naar Financiële Opvoeding. Volgens het Nibud beginnen ouders te laat met het geven van zakgeld, geven te weinig ouders kleedgeld en leren weinig ouders hun kinderen internetbankieren. Bovendien zijn veel ouders van mening dat hun kinderen geen eigen geld nodig hebben, omdat zij alles voor hun kroost betalen. Onverstandig, meent het Nibud. Ouders beseffen niet dat ze hiermee hun kinderen de kans ontnemen te leren omgaan met geld. Op hun achttiende zijn jongeren financieel zelfstandig, zonder dat ze hebben geleerd om te gaan met een vast geldbedrag waarmee ze een maand moeten doorkomen. Reden voor het Nibud om te komen met het boek Financiële Opvoeding? Dat doe je zo! en een Financiële Opvoedtest voor ouders.

Nibud roept ouders op zak- en kleedgeld te geven
De meeste ouders geven hun kinderen pas zakgeld als het kind negen jaar is. Volgens het Nibud kan dat al vanaf zes jaar. Ook krijgen opvallend weinig jongeren kleedgeld. Slechts 30% van de jongeren tussen de twaalf en veertien jaar. De meeste ouders vinden hun kinderen te jong om zelf kleding te kopen. Het Nibud adviseert ouders vanaf twaalf jaar te beginnen met kleedgeld. Het Nibud ziet zak- en kleedgeld als leergeld. Het gaat er niet om of een kind geld nodig heeft, het gaat erom dat een kind leert begroten en keuzes leert maken die financiële consequenties hebben. Door het kind een eigen kledingbudget te geven, leert het met behulp van de ouders verantwoorde financiële beslissingen te nemen.

Mobieltje vaak door ouders betaald
Zo'n 70% van de kinderen tussen zes en achttien jaar heeft een mobiele telefoon. Bijna eenderde van de ouders betaalt alle kosten daarvan. Hoe ouder het kind, hoe vaker hij zelf alles betaalt. Ruim de helft van de jongeren tussen vijftien en achttien jaar betaalt zijn mobieltje en de belkosten zelf. Veel te weinig, vindt het Nibud. Jongeren moeten leren dat ook bellen geld kost en dat ze ook die uitgaven in de gaten moeten houden willen ze niet financieel in de knel komen. Een mooie manier om te leren omgaan met vaste lasten.

Aankopen via internet
Driekwart van de kinderen tussen twaalf en veertien jaar heeft een eigen betaalrekening. Maar de meeste ouders vinden het niet goed dat hun kind zijn bankzaken via het internet regelt. Ook zijn ouders huiverig om hun (ook oudere) kinderen via internet aankopen te laten doen. Weinig ouders leren hun kinderen internetbankieren. Een gemiste kans, vindt het Nibud. Aankopen doen via internet wordt steeds populairder. Ouders zouden hun kinderen hier juist goed op moeten voorbereiden.

Nieuw boek: Financiële opvoeding? Dat doe je zo!
In het nieuwe Nibud-boek 'Financiële opvoeding? Dat doe je zo! staat het Nibud uitvoerig stil bij alle vragen die ouders kunnen hebben over de financiële opvoeding. Voor ouders komen veel herkenbare situaties aanbod: "mijn zoon geeft geen geld uit, hij pot alles op" of: "kleedgeld is niets voor mijn dochter, binnen een paar dagen geeft ze alles uit". In het boekje staan praktische adviezen, waarbij het Nibud van mening is, dat kinderen best af en toe fouten mogen maken, omdat ze daarvan leren. Uit onderzoek is gebleken dat volwassenen die als kind hebben geleerd met geld om te gaan, later minder snel financiële problemen krijgen. Vanaf het achttiende levensjaar moet een jongere niet alleen in staat zijn zelf een zorgverzekering af te sluiten, of uit te zoeken of het recht heeft op zorgtoeslag, maar mag het ook duizenden euro's lenen. Ouders lijken daar niet altijd voldoende bij stil te staan, meent het Nibud.

Financiële Opvoedtest
Naast een boek komt het Nibud op internet met een Financiële Opvoedtest waarmee ouders hun eigen opvoedingskwaliteiten kunnen testen. De test is voor ouders van kinderen van zes tot achttien jaar en laat ouders nadenken over praktische zaken als: 'uw kind heeft een goed rapport, beloont u dat met geld?' Ouders krijgen per situatie te zien wat een slimme manier is om hun kinderen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. De opvoedtest is in te vullen op http://www.nibud.nl/financieleopvoeding.

Achtergronden bij het onderzoek
Het onderzoek Financiële Opvoeding is uitgevoerd door middel van een digitale vragenlijst. Met een artikel in het Telegraafkatern Overgeld is aandacht gevraagd voor het onderzoek. De vragenlijst heeft de zomermaanden online gestaan op www.nibud.nl en www.overgeld.nl. In totaal zijn de antwoorden van 2360 respondenten geanalyseerd. De resultaten zijn representatief voor alle ouders in Nederland met kinderen in de leeftijd van zes tot achttien jaar.

Het boek Financiële Opvoeding? Dat doe je zo! kost ¤ 9,50 en is te bestellen via de webwinkel van het Nibud.

Meer over financiële opvoeding leest u in de special.http://www.nibud.nl/financieleopvoeding

Datum:: 08-09-2007