NEN


Office Open XML file formats niet geratificeerd

De conceptnorm ISO/IEC DIS 29500, Information technology - Office Open XML file formats heeft niet het benodigde aantal stemmen opgeleverd voor ratificatie als internationale norm bij ISO en IEC.

De stemprocedure van vijf maanden eindigde op 2 september. De stemming stond open voor de 104 nationale normalisatie-instituten die lid zijn van ISO en IEC. Hieronder ook de 41 landen die participeren in de gezamenlijke ISO/IEC technische commissie JTC 1, Information technology. Voor goedkeuring was minstens tweederde van de stemmen nodig van de nationale normalisatie-instituten die participeren in ISO/IEC JTC 1. Daarnaast mocht niet meer dan een kwart van alle nationale instituten tegen stemmen. Beide criteria zijn niet gehaald. Van de instituten die participeren in JTC 1 stemde 52 % positief, 26 % van de nationale normalisatie-instituten stemde negatief.

Commentaren die zijn meegestuurd met de stemmen worden besproken op de 'ballot resolution meeting' (BRM) in februari 2008 te Genève. Doel is het document aan te passen aan de hand van de meegestuurde commentaren. Als met een nieuw voorstel de hiervoor genoemde criteria worden gehaald, kan de norm alsnog worden geratificeerd. Zo niet, dan eindigt deze 'fast-track' procedure maar kan het document via normale procedures nog wel een internationale norm worden..

Tekstverwerking
ISO/IEC DIS 29500 is een standaard voor tekstdocumenten, presentaties en spreadsheets, met als doel te worden toegepast in verschillende applicaties op meerdere platformen. Volgens de indieners zorgt de norm ervoor dat documenten die de laatste twee decennia zijn gemaakt ook in de toekomst toegankelijk blijven. ISO/IEC DIS 29500 was van oorsprong de Office Open XML Specification van Microsoft Corporation. Die is bij Ecma International gepubliceerd als ECMA-standaard 376, in samenwerking met andere belanghebbenden uit de IT-industrie.

Nederlandse stemming
NEN heeft zich onthouden van stemmen op DIS 29500. De verantwoordelijke NEN-normcommissie kwam op 16 augustus tot de conclusie dat geen consensus bereikt kan worden over een voor- of tegenstem. Deze NEN-commissie bestaat uit vertegenwoordigers van IBM Nederland, Infosupport, Internet Society Nederland, Kennisnet, Macaw Nederland, Microsoft Nederland, SUN Microsystems Nederland, SURFdiensten en de stichting Vrijschrift.org.