NEN


Eerste Europese norm sensorische analyse

vrijdag 7 september 2007, 10:02

Vorig jaar nam de Europese normalisatie (CEN) het initiatief om het werkprogramma voor voedingsmiddelen van ISO (mondiale normalisatie) te onderzoeken. Er zijn toen een aantal normen geïdentificeerd, die in aanmerking komen voor Europese normalisatie. Voor een aantal normen voor sensorische analyses is toen bepaald dat deze als Europese norm overgenomen kunnen worden.

Het resultaat is nu dat de eerst Europese norm (EN) is gepubliceerd: NEN-EN-ISO 5495- Sensory analysis - Methodology - Paired comparison test.
Deze norm beschrijft een procedure om te kunnen bepalen of er een waarneembaar sensorisch verschil of een gelijkwaardigheid tussen monsters van twee producten bestaat met betrekking tot de intensiteit van een sensorisch attribuut. Deze test wordt ook een 2-AFC test (Alternative Forced Choice) genoemd.

Binnenkort organiseert NEN een (gratis) infomiddag om te bekijken of er vanuit Nederland een actieve bijdrage geleverd kan worden aan het werk van de technische commissie van ISO die zich bezig houdt met de ontwikkeling van normen op het gebied van ' sensory analysis'. Meer informatie over deze infomiddag kunt u vinden bij evenenementen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Kalkman, e-mail: pauline.kalkman@nen.nl of tel. (015) 269 01 12. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 5495:2007 en (Norm)
]