Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 8 september

Fryslân, 08-09-2007 o Politieberichten van vrijdag 7 september 07.00 uur t/m zaterdag 8 september 11.00 uur.

Harlingen: dodelijke aanrijding op spoorwegovergang
Vrijdagmiddag is een 80-jarige vrouw uit Harlingen bij een aanrijding met de trein op de Westerzeedijk om het leven gekomen. Volgens getuigen stak de vrouw met haar scootmobiel vanaf de Spoorstraat de spoorwegovergang over op het moment dat de bomen al gesloten waren. De scootmobiel werd door de trein geraakt. De politie stelt in samenwerking met de technische recherche, bureau ongevallenanalyse, de spoorwegpolitie en Prorail een onderzoek in naar de oorzaak en de complete toedracht.

Gorredijk: inbraak sportcomplex
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een sportcomplex aan de Mientewei. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken door een ruit te vernielen. Uit het pand werd een kassalade meegenomen, die echter leeg was. Namens de sportclub deed een 61-jarige man uit Gorredijk aangifte.

Lemmer: twee inbraken in horecabedrijven
De politie is op zoek naar de daders van twee inbraken in horecabedrijven in de nacht van donderdag op vrijdag. Bij een bedrijf aan de Plattedijk kwam men binnen na het openbreken van een deur. Een dartapparaat werd opengebroken en de geldbak met onbekende inhoud werd meegenomen.
Bij een horecabedrijf aan de Schulpen kwam men binnen via een bovenlicht. Hier werden gokkasten opengebroken en geldlades met een onbekende inhoud meegenomen. Door de technische recherche wordt in beide panden een sporenonderzoek uitgevoerd.

Appelscha: snelheidscontrole na klachten uit de buurt
De politie heeft vrijdag rond het middaguur een snelheidscontrole uitgevoerd op de Vaart Zuidzijde. Aanleiding voor de controle waren klachten over snelrijden tijdens het uitgaan van de school. Ter plaatse geldt een 60 km zone. De klachten bleken terecht. Binnen drie kwartier werd een groot aantal automobilisten betrapt op te hard rijden. Zeven bestuurders van autos werden bekeurd. De snelste reed 92 km/u.

Munnekeburen: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Grindweg. Vrijdag kort na het middaguur verliet de bewoonster, een 54-jarige vrouw, haar woning. Toen ze twee uur later terugkwam, merkte dat er was ingebroken. Men is vermoedelijk via de garage in de woning gekomen. Er is een portemonnee met geld gestolen. De bewoonster deed aangifte. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld. Door de technische recherche wordt een sporenonderzoek uitgevoerd.

Heeg: motorboot met buitenboordmotor gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een motorboot met buitenboordmotor. De boot werd Tussen woensdagmiddag en vrijdagmiddag gestolen vanaf het water achter de Spinnekop. De boot lag vast met een touw. Dat werd doorgesneden. Het betreft een grijze kunststof boot, merk Pioner, type 13. Op de boot staat de naam Greyhound. Aan de boot hing een zwarte Yamaha 9.9 FMHS
buitenboordmotor. De eigenaar, een 36-jarige vrouw uit Heeg, deed aangifte.

Oudwoude: snelheidscontrole Lauwerseewei
De politie heeft vrijdag een snelheidscontrole gehouden op de Lauwersseewei naar aanleiding van klachten over gevaarlijk rijgedrag. Volgens bewoners werd hard gereden, terwijl er een kruising is waar veel fietsers en voetgangers oversteken. Op deze weg geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. Drie bestuurders, twee automobilisten en een motorrijder, reden zo hard dat naast een proces-verbaal hun rijbewijs werd ingevorderd. Ze reden respectievelijk 140, 142 en 156 km/u. Ze mogen zich voor de rechter verantwoorden.

Drachten/Opsterland: de helft rijdt te hard op Rolbregedijk in Tijnje De politie heeft vrijdag ook in Drachten en Opsterland gecontroleerd. Op de Kletsterlaan in Drachten reden 63 van de 711 bestuurders te hard. De snelste reed 75 km/u. Op de Badweg in Gorredijk werden 261 van de 1609 bestuurders bekeurd. De snelste was hier 99 km/u. De Rolbregedijk in Tijnje spande de kroon. Ongeveer de helft, 157 van de 320 automobilisten, reed te hard. De topper was hier 103 km/u.

Wijckel: politie houdt verdachte brandstichting aan
De politie heeft vrijdagavond een 20-jarige man uit Gaasterlân-Sleat aangehouden op verdenking van het stichten van brand in een woning aan de Jachtlustweg. Zie ook de politieberichten van zondag 2 september. Het betreft dezelfde verdachte die in februari dit jaar was aangehouden op verdenking van een reeks brandstichtingen in de Zuidwesthoek. Evenals vorig jaar heeft de brand van afgelopen weekend onrust veroorzaakt bij de inwoners van Wijckel, Balk en omgeving. De verdachte is in verzekering gesteld en zit nog vast.

De politie sluit niet uit dat er ook nu sprake is van meerdere brandstichting of pogingen. Indien slachtoffers dit nog niet gemeld hebben of op het moment van ontdekking dit niet als brandstichting hebben herkend, dan verzoekt de politie hen om zich alsnog te melden. Daarnaast zoekt de politie getuigen. In het belang van het onderzoek kan het rechercheteam elke tip of informatie zeer goed gebruiken. In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 september werd de Jachtlustweg, de verbindingsweg van Balk naar Wijckel, druk gebruikt. Dit was namelijk de slotavond van het dorpsfeest van Balk. De politie verzoekt iedereen die tussen 01.00 en 03.00 uur iets of iemand heeft gezien in de omgeving van de brand, of op andere wijze informatie heeft die kan bijdragen tot de oplossing van dit misdrijf, zich te melden. Het telefoonnummer 0900 8844 is 24 uur per dag bereikbaar. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Hichtum: brand in hooiopslag
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij een brand in een loods aan de Sieswerd. Omstreeks 19.00 uur ontdekte een getuige de brand en waarschuwde de brandweer. Op dat moment was er verder niemand in de loods of de woning. In de loods was onder andere hooi opgeslagen. Mogelijk is er asbest vrijgekomen. Een deel van het erf is daarom afgezet. De afdeling milieu van de gemeente Wûnseradiel zal dit verder onderzoeken. De oorzaak van de brand is niet bekend. De technische recherche zal daar onderzoek naar doen.

Drachten: verkeersbordendief op heterdaad aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht een 23-jarige man uit Drachten op heterdaad aangehouden bij een poging om een verkeersbord te stelen. Een surveillerende politieman zag dat hij op de Oosterstraat de klemmen van een parkeeraanduiding losdraaide en in zijn fietstas stopte. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Wat hij met de klemmen en/of het bord wilde, is niet bekend.

Leeuwarden: politie houdt heler gestolen fiets op heterdaad aan De politie heeft zaterdagochtend een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Surveillerende politiemensen zag de verdachte met de fiets op de Nieuwestad. Het slot van de fiets was opengebroken. De verdachte verklaarde de fiets juist daarvoor voor enkele euros te hebben gekocht van een onbekende. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De fiets is in beslag genomen. De eigenaar is nog niet bekend.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en -nacht in Fryslân17 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Zes daarvan liepen in een alcoholcontrole in Drachten en omgeving. Hier werd met 20 politiemensen en ondersteuning van 3VO ruim 600 bestuurders gecontroleerd. In één geval werd het rijbewijs ingevorderd. Dat betrof een 28-jarige man uit Bolsward, die met zijn auto werd gecontroleerd op de 2e Hollandiastraat in Bolsward. Aan het bureau blies hij 855 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder. Alle bestuurders hebben een rijverbod gekregen en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.