KNHS



Clinic Rieky Young op Hippiade
8 september 2007


Ermelo - (KNHS) Op de tweede dag van de Hippiade paarden liet Nederlands bekendste reiningamazone een informatieve clinic zien. Rieky Young stortte zich begin jaren negentig op de Amerikaanse vorm van dressuur: de reining. Inmiddels is zij een begrip in de Nederlandse reiningsport en heeft ze talloze NK en EK titels op haar naam staan. Voor de clinic had ze haar paard My Moms A Colonel meegenomen, opgetuigd met een westernzadel en een splitear hoofdstel, dat alleen bestaat uit een leren stuk tussen de oren en het bit, dus geen neus- of keelriempjes.

Onder grote belangstelling van het publiek legde Rieky de overeenkomsten uit tussen de reining en de dressuursport. In de reining vragen we net als in de dressuur veel controle van ons paard, alleen doen we dan op hele ander manier. Wij rijden onze paarden ook nageefelijk, alleen vragen wij niet om aanleuning. Wij willen geen druk in ons handen voelen. Met een losse teugel moet het paard netjes met zijn hoofd laag lopen.

In de top van de reiningsport wordt altijd met Quarter horses gereden. Rieky legt uit waarom: Deze paarden zijn heel snel op de korte afstanden. Ze hebben veel krachtspieren op de voorhand en de bovenbenen. Ze zijn gebouwd voor het werk en kunnen de krachttrainingen goed aan. Ook krijgt Rieky altijd veel vragen over hoe ze hun paarden kunnen sturen met een losse teugel. In de reining laten we de paarden vooral zelf lopen. Een paard wordt geleerd in de training om het punt tussen de teugels op te zoeken en recht onder je te lopen. Dus als je de teugels wat opricht en lichtjes een kant opstuurt dan zoekt het paard het middenpunt en loopt zo een volte. Een reiningpaard moet altijd zelf lopen, we proberen het paard niet teveel te ondersteunen. Het paard moet wachten op de hulpen van de ruiter. Maar als hij het even niet begrijpt dan geven we wel een kleine correctie. En dat is de basis van onze training van reiningpaarden.