Optreden EHBO'er bij calamiteiten van levensbelang

08/09/2007 17:06



Stichting Het Oranje Kruis



Tijdens een grote scenariotraining in een school te Amersfoort op zaterdag 8 september, Wereld Eerste Hulp Dag, is aangetoond dat de toevallig aanwezige eerstehulpverleners levensreddend werk verrichten bij een calamiteit. Een nagespeelde schietpartij tijdens een informatiebijeenkomst voor ouders van een school zorgde voor veel slachtoffers en grote paniek. Het Oranje Kruis organiseerde deze grootscheepse training voor driehonderd deelnemers aan de jaarlijkse studiedag. Een forum met deelnemers uit o.a. de brandweer- en ambulancewereld sloot het scenario af.

Ton Plekkenpol, leider van het forum, concludeerde na afloop dat het verschil spectaculair is: 40% slachtoffers met minder ernstige gevolgen van hun letsels en ook meer geredde levens bij de aanwezigheid van kundige lekeneerstehulpverleners. Forumdeelnemer Barry van 't Padje, projectleider zelfredzaamheid bij de regionale Brandweer Amsterdam: 'Een crisis bestrijd je samen. Er is namelijk een enorm capaciteitstekort. Alle direct helpende handen zijn van groot belang. En natuurlijk kundige handen.'

Het scenario hield in dat vier studenten verhaal kwamen halen en met vuurwapens schoten op enkele leraren en zich verschansten in de school. Er vielen 32 slachtoffers. Aanvankelijk konden er hulpverleningsdiensten naar binnen. Gezien de dreiging van nog meer gevaar werd de school afgesloten en konden de slachtoffers en het al aanwezige ambulancepersoneel niet meer veilig weg. Dit scenario werd twee maal gespeeld: de eerste maal zonder dat er (veel) mensen aanwezig zijn met kennis van eerste hulp. De tweede maal zijn er wel bekwame eerstehulpverleners onder de aanwezigen, die direct eerste hulp konden verlenen. Driehonderd EHBO-instructeurs, lotusslachtoffers en andere belangstellenden deden aan het scenario mee.

Het Oranje Kruis, de organisatie die zich van oudsher bezighoudt met de onafhankelijke examinering en certificering van de eerstehulpverlening in Nederland, organiseert sinds enkele jaren op Wereld Eerste Hulp Dag haar jaarlijkse studiedag. Driehonderdduizend mensen zijn in het bezit van een geldig diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis. Het Oranje Kruis streeft er naar dit aantal zodanig te verhogen dat er overal een EHBO'er aanwezig is.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.ehbo.nl