Leergang: Verhouding tussen geloof en rede bij Soeterbeeck Programma


aan de hand van klassieke filosofisch-theologische teksten van Averroes, Maimonides en Thomas van Aquino

RAVENSTEIN, 20070427 -- Het in het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert op zaterdag 8, 15, 22, 29 september 2007 in Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2 te Ravenstein, de leergang Klassieke Filosofische Teksten. De verhouding tussen geloof en rede, aan de hand van klassieke filosofisch-theologische teksten van Averroës, Maimonides en Thomas van Aquino. Met als hoofddocent dr. Paul Juffermans en als gastdocenten drs. Harrie Teunissen en dr. Ad Vennix. Zie voor meer informatie: www.ru.nl/geloofenrede

Het actuele debat over de verhouding tussen geloof en rede verwijst vaak naar de Europese Verlichting van de 17e en 18e eeuw. Het debat wint echter aan diepgang door `de vroege Verlichting' bij de discussie te betrekken. Met die Verlichting bedoelen we de reflectie in de 12e en 13e eeuw over de verhoudingen tussen recht, theologie en filosofie in het jodendom, het christendom en de islam. De klassieke geschriften uit die tijd van Averroës, Maimonides en Thomas van Aquino verhelderen de spanning tussen openbaring en filosofie en de daaruit voortvloeiende conflicten tussen theologen en filosofen. De twintigste eeuwse filosoof Leo Strauss is van mening dat een reflectie op het werk van die oude meesters ons beter in staat stelt om `common ground' te vinden voor het zoeken naar waarheid in geloof en rede dan een eenzijdige oriëntatie op het Verlichtingsproject van de zeventiende en achttiende eeuw. Zo'n `omweg' via klassieke filosofische teksten draagt bij tot het openbreken van het gestolde debat tussen geseculariseerde intellectuelen en orthodoxe geleerden uit jodendom, christendom en islam en kan een brug slaan tussen deze godsdienstige tradities en de filosofische rede.

Meer informatie en voorinschrijving via de website www.ru.nl/geloofenrede , via e-mail info@soeterbeeck.ru.nl. of per telefoon (024) 361 55 55.





Soeterbeeck Programma