Gemeente Leiden

Noteer vast in uw agenda:

Open Monumentendagen Leiden op 8 en 9 september 2007

Licht, lucht en ruimte, Leidse monumenten 1900-1940

Op zaterdag 8 en zondag 9 september aanstaande vinden in Leiden de 20ste Open Monumentendagen plaats. Onder het motto Licht, lucht en ruimte zijn dit jaar ruim 30 Leidse monumenten uit de periode 1900-1940 te bezichtigen.

Bloeiperiode Leidse architectuur
De jaren 1900 -1940 waren een periode met belangrijke ontwikkelingen in de architectuur zoals de jugendstil, het Nieuwe Bouwen, het rationalisme en de Amsterdamse school. Deze stijlen zijn ook in Leiden terug te vinden. Bijvoorbeeld in het voormalige Leidsch Dagbladgebouw ontworpen door Willem Dudok in de Amsterdamse schoolstijl of in het jugendstil van het voormalige winkelpand van H.J. Jesse aan de Maarsmansteeg. Het meningsverschil over de herbouw van het in 1929 afgebrande stadhuis wordt een landelijke richtingenstrijd tussen architecten.

Licht, lucht en ruimte
Een van de uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen was de aandacht voor licht, lucht en ruimte. Ruimte kwam er voor Leiden met de stadsuitbreidingen van 1896 en 1920. In de nieuwe wijken De Kooi, Tuinstadwijk en de Professoren- en Burgemeesterswijk waren licht, lucht en ruimte belangrijke uitgangspunten bij de woningbouw en de opzet van de wijken. Het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw was ook de tijd van 'de verheffing van het volk'. Daarin heeft in Leiden het Volkshuis een belangrijke rol gespeeld met cursussen hygiëne en weekends in de frisse lucht voor de Leidse jeugd. De grote sociale veranderingen in die tijd vonden ook hun weerslag in de afbeeldingen van bekende anarchisten en zelfs Lenin op de muren van de Oud Katholieke kerk aan de Zoeterwoudsesingel 50.

Uitgebreid programma
Verschillende fietsroutes en een wandelroute voeren langs de opengestelde panden. Daarnaast is er een uitgebreid programma met gratis inloopconcerten, meerdere tentoonstellingen, Leidse historische films en demonstraties van ambachtslieden. Ook zijn er diverse panden in restauratie te bezichtigen. Voor kinderen is er rond de Hooglandsekerkgracht een programma met spelletjes, knutselen en theatervoorstellingen. Ook in het Stadhuis is er voor kinderen van alles te doen. Op 8 en 9 september vinden ook weer de Open Dagen Stadhuis plaats. Voor het eerst dit jaar wordt in het Monumentenweekeinde de Autovrije zondag georganiseerd. Een deel van de binnenstad is daardoor op de zondag autovrij.

Programmaboek
Meer informatie over de opengestelde panden, het volledige programma en de achtergronden staan op de website www.leiden.nl/openmonumentendagen en in het programmaboek. Het programmaboek is rond 1 september op meerdere locaties in Leiden en de regio beschikbaar.



Gemeente Leiden