Hulpverleningsregio Haaglanden


Open Monumentendag

Scoutinggroep de Mohicanen gaat Redden

De afgelopen maanden is er
s avonds hard gewerkt door leden van de scoutinggroep de Mohicanen in en rondom hun clubgebouw in de bosjes van Pex.

De scoutinggroep is onder leiding van de oud instructeur Dhr. P. Horeman van de organisatie Bescherming Bevolking aan het oefenen.

Zaterdag 8 september zal er tijdens de Open Monumentendag op het voormalige opleidings- en commandocentrum van de BB in het park Overvoorde te Rijswijk demonstraties Redding plaats vinden.

De leden van de scoutinggroep demonstreren hoe met eenvoudige middelen, touw , brancards en palen, slachtoffers bevrijd en afgevoerd worden.

Tijdens de oefenavonden worden allerlei speciale knopen en verbindingen geleerd. Er wordt gezwoegd met houten palen en er wordt gezweet.

Zelfs tijdens regenbuien wordt doorgewerkt. Bij iedere constructie wordt uitgelegd waar deze voor dient. Naast een verdere uitbouw van de praktische kennis van touwverbindingen, zien de jonge leden van de scouting hoe onze ouders deze vaardigheden ook moest leren maar dan voor een wel zeer speciaal doel: redding bij rampen.

Al het oefenen is om zoveel mogelijk belangstellenden een goed en levendig beeld te geven van de diverse reddingsmethoden van de BB.

De demonstraties gaan plaats vinden in en rondom de BB oefenruiïne tijdens Open Monumentendag, 8 september a.s.

Deze BB oefenruïne is in de 50 jaren speciaal gebouwd om de vele noodwachters van de BB een degelijke opleiding te geven.

Het complex is ontstaan in 1941. De Duitse bezetter heeft in het park een groot aantal manschappen bunkers en een grote commandobunker laten bouwen. Het terrein was ontoegankelijk voor de bevolking. Direct na de tweede wereldoorlog is de spanning in de wereld zodanig opgelopen dat de organisatie Bescherming Bevolking opgericht is. Deze organisatie heeft het terrein ingericht voor haar opleidingactiviteiten. De grote Duitse commandobunker is het kringcommandocentrum geworden. Bij de toenemende dreiging van een atoomoorlog is er een nieuwe atoombestendige bunker gebouwd.

Tot een viertal jaren geleden was het complex afgesloten voor bezoekers. Stichting Nationale Collectie Bescherming Bevolking stelt het complex tijdens de open Monumentendag open.

Gedurende de open monumentendag zijn de medewerkers van de stichting NCBB aanwezig om de bezoekers rond te leiden over het complex.

Ervaar de voorbereidingen die getroffen zijn in één van de dreigendste periode uit de wereldgeschiedenis
"de Koude Oorlog" die in het complex Overvoorde nog voelbaar is.

Bekijk de demonstraties die de de gehele dag door de scoutinggroep uitgevoerd worden.

Open Monumentedag: Zaterdag 8 september

Openingstijd: 11.00 tot 16.00

Adres: van Vredenburchweg 176b Rijswijk

Voor aanvullende informatie zie internet: ncbb.nl

zie ook de evenemeneten kalender