Gemeente Schiedam


Augustus

Open Monumentendag in teken van twintigste eeuw

22 augustus 2007

Aantrekkelijk programma op zaterdag 8 september

In het tweede weekeinde van september vindt traditiegetrouw Open Monumentendag plaats. Ook in Schiedam zijn vele monumenten op zaterdag 8 september gratis geopend voor belangstellenden. Dit jaar staan Moderne Monumenten centraal, panden die in de periode 1900-1965 zijn gebouwd. Daarnaast vinden die dag talloze activiteiten plaats in en om monumenten.

In Schiedam openen die dag het gerestaureerde stadhuis, de Liduinabasiliek, de Grote Kerk, Pand Paulus, diverse musea en vele andere monumenten hun deuren voor het publiek. Daarnaast zijn enkele gebouwen toegankelijk die onder de noemer Moderne monumenten vallen. Met het oog op het thema van Open Monumentendag 2007 zijn bijvoorbeeld het pompstation aan de Rotterdamsedijk geopend, evenals de voormalige HAV-bank, het Sint Jacobs Gasthuis en een modelwoning in de Opstandingskerk. Het gaat veelal om gebouwen die anders gesloten zijn en ter gelegenheid van Open Monumentendag speciaal de deuren openen. Om die reden wijkt het programma ook enigszins af van de vaste route in het centrum. Dit jaar zal vooral het erfgoed van architect Piet Sanders in West onder de aandacht worden gebracht.

Extra activiteiten
Maar er is meer. Open Monumentendag is voor tal van organisaties reden om extra activiteiten te ontplooien. Voor het programma in de Grote Kerk bestaat altijd veel belangstelling. Onder begeleiding van een VVV-gids kunnen bezoekers (aanmelden ter plaatse) de toren beklimmen. In de Grote Kerk vinden op 8 september ook de landelijke Open Orgeldag plaats en de 55+ markt, een beurs voor 55-plussers.

Verder komt het aloude zakkendragersgilde in actie rondom het Zakkendragershuisje en geven molenaars uitleg over hun werk in de verschillende molens. Diverse musea zijn op Open Monumentendag gratis geopend, zoals het Gedistilleerd Museum, het Coöperatie Museum en het Stedelijk Museum.

Een programma met plattegrond van de opengestelde panden is verkrijgbaar bij de VVV en de Stadswinkel. Kom langs in één van de vele monumenten die Schiedam rijk is.