Ingezonden persbericht


Metamorfose van de Chinese kunst in De Bakkerij

De meeste mensen denken bij Chinese kunst aan draken, bloesem en kalligrafie. Eeuwenoude tradities zijn immers in China lang gehandhaafd. Kunstenaars krijgen sinds het begin van deze eeuw steeds meer vrijheid wat leidt tot een spectaculaire ommekeer met verrassende resultaten. Waar we in Europa vijftig jaar over hebben gedaan, gebeurt in China in een stormachtig tempo van slechts tien jaar. Kunsthuis De Bakkerij uit Bergen aan de Maas presenteert een voorbeeld. De bijzondere kunstenaar Wei Shen (1966). Hij vertegenwoordigt de nieuwe stroming in China.

Van traditioneel naar modern
De laatste jaren zijn de schilderijen van Wei Shen aanzienlijk veranderd. Van traditioneel naar modern. Een metamorfose. De opkomende kunstenaar heeft een gevestigde naam in China. Zijn verblijf in Tibet heeft een duidelijke invloed op zijn werk gehad. Tot 2002 kreeg hij geen toestemming om zijn exposities in het buitenland bij te wonen. Inmiddels is hij in Canada, Scandinaviƫ (2003) en de Verenigde Staten (2006) ook geen onbekende meer. Nu voor het eerst een expositie in Nederland. De Bakkerij toont, mede door inzet van Ferry en Marita Dubbers uit Milsbeek, twintig schilderijen waarvan een derde deel traditioneel is.

Officiele opening door Odile Wolfs
Op zaterdag 8 september wordt deze expositie in besloten kring geopend door Odile Wolfs, gedeputeerde van provinciale staten Limburg. Zondag 9 september is rond 15.00 uur iedereen welkom om kennis te maken met de kunstenaar en zijn schilderijen. Wei Shen komt speciaal vanuit China dit weekend naar Nederland wat mede mogelijk is gemaakt door KLM club China, KLM Cargo en Road Air. Een deel van de opbrengst van deze expositie is bestemd voor Wereldkinderen "Actie voor Pleegzorg in China".

Deze expositie loopt van 9 september tot 15 oktober. De Bakkerij is geopend op vrijdag 14.00 - 18.00 uur, zaterdag en zondag 11.00 - 18.00 uur. Ook open op afspraak. Kerkstraat 1a, Bergen (aan de Maas). Telefoon 0485 340074, www.bakkerijbergen.nl

Uitnoding voor de redactie: U bent welkom op de besloten opening te komen. Zaterdag 8 september, 15.00 uur. Graag van te voren aanmelden bij Claus Burgers mailto:clausburgers@home.nl. Ook voor meer informatie en foto's in een hogere resolutie.