Gemeente IJsselstein




Tentoonstelling Art Deco in Stadsmuseum

Datum: maandag 27 augustus 2007
In het Stadsmuseum IJsselstein is vanaf zaterdag 8 september de expositie `Art Deco - Expressie in vorm en functie' te zien.

De tentoonstelling sluit aan bij het thema van het Open Monumentenweekend 'Moderne monumenten' op 8 en 9 september. De expositie bevat Art Deco beelden, affiches en objecten uit de periode 1925-1935, die wat geometrische vormentaal betreft, passen bij de Amsterdamse School stijlelementen van het museumgebouw. Amsterdamse School voorloper Art Deco
De Amsterdamse School staat voor een stroming in de architectuur uit de periode 1910 tot 1940, die wordt gekenmerkt door een expressieve bouwkunst met een grote variatie in ritme en volumes. Nieuw is het gebruik van horizontale lijnen door toepassing van staal en gewapend betonconstructies. Het Stadsmuseum IJsselstein vertoont karakteristieke kenmerken van deze stijl, zoals de hoge schoorsteen als visueel herkenningspunt, de laddervensters, de getrapte bakstenen profielen langs de ramen en de horizontale accenten bij de ingangspartij.

Art Deco: optimisme na Eerste Wereldoorlog
De Amsterdamse School wordt wel gezien als de voorloper van Art Deco, een vernieuwende stijl uit de jaren `20 en `30, die in heel Europa en Amerika navolging vond. Inspiratiebron vormde onder meer Afrikaanse volkskunst, Japanse interieurs, Indonesisch textiel, de Azteken en de klassieke oudheid. De stijl ademde de sfeer van optimisme na de Eerste Wereldoorlog en weerspiegelde het tijdperk van mechanisatie en industrialisering dat in volle gang was. Ontwerpers speelden in op de interesses van de nieuwe tijd: snelheid, reizen en luxe. Art Deco combineert vorm en functie in interieurdecoratie, kunstnijverheid en architectuur door toepassing van monumentale vormen. Belangrijke stijlkenmerken zijn een strakke en eenvoudige vormgeving, geometrische patronen, strenge verticale lijnen, abstractie en fel helder kleurgebruik met overwegend rood, zwart en zilver. Gebruikte materialen zijn vooral chroom, bakeliet, gepolijst steen en glas.
Bijzondere selectie objecten
In de opstelling is een bijzondere selectie objecten te zien. Een beeld van Mendes da Costa, een stilleven van Bart van der Leck, een theeservies van Agterberg uit de collectie van het Centraal Museum Utrecht. Glaswerk van Copier en Berlage & Piet Zwart, een houten bord van Bogtman en een keramiek beeld van Altorf uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Amsterdamse School en Art Deco affiches van onder meer de Holland/Amerika lijn van Galerie Stylo. Bakelieten radio's, luidspeakers en klokken uit de collectie Agnes en Frits Becht. Wendingen van Apollo Art Books. En voorwerpen uit collecties van particulieren uit IJsselstein zoals vazen, zilver bestek, een hoedendoos, een jurk, een theeservies en een proefstuk van een Amsterdamse Art Deco meubelmaker.
IJsselsteinse gebouwen in stijl Amsterdamse School Aansluitend wordt met een bescheiden fotopresentatie van IJsselsteinse gebouwen uit de Amsterdamse School stijl de verwantschap getoond met architectonische details van de Amsterdamse School in Amsterdam. Voorbeelden van gebouwen in IJsselstein zijn de door Michiel de Klerk ontworpen toren van de Nederlandse Hervormde St. Nikolaas kerk en het museumgebouw.
Cursus kunstbeschouwing `Vormentaal in Art Deco en Amsterdamse School' IJsselsteins beeldend kunstenaar Angenelle Thijssen geeft bij deze tentoonstelling de cursus kunstbeschouwing `Vormentaal in Art Deco en Amsterdamse School', die verdeeld is over twee avonden. Tijdens de eerste cursusavond wordt ingegaan op herkenning van Art Deco vormentaal in toegepaste kunst en architectuur. De tweede cursusavond begint met een korte wandeling langs een aantal gebouwen in IJsselstein, die gebouwd zijn in de stijl van de Amsterdamse School. Vervolgens wordt gezamenlijk de tentoonstelling in het Stadsmuseum bekeken.
Cursusdata: 28 september en 19 oktober, 19.30-21.30 uur U kunt zich voor de cursus aanmelden tot 23 september: o e-mail: info@stadsmuseum.nl
o tel.: (030) 688 68 00 (tijdens openingstijden) o balie van het Stadsmuseum
Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein
openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur tel. (030) 688 68 00 (tijdens openingstijden)
website www.stadsmuseum.nl
De tentoonstelling loopt van 8 september t/m 25 november.