Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 augustus 2007

Open Monumentendag 'Moderne Monumenten & Molens'

Klim in de steigers en bekijk de restauratie van de gewelfschildering in de Grote Kerk, adopteer een daklei en ondervraag de vrijwillige molenaar van de gerestaureerde Molen C. Dit alles en meer is mogelijk tijdens de 21ste Open Monumentendag op zaterdag

8 september 2007. Voor de thema's van dit jaar, 'Moderne Monumenten & Molens', zijn gratis boekjes met monumentenroutes verkrijgbaar die u langs de mooiste, geopende monumenten brengen.

Alkmaar voegt dit jaar het thema 'Molens' toe, omdat 2007 is uitgeroepen tot het jaar van de molens. Het is namelijk 600 jaar geleden dat in Alkmaar de allereerste poldermolen werd gebouwd. Op deze dag zijn verschillende molens, langs de 25 kilometer lange molenfietsroute, geopend voor bezoek. In de Grote Kerk kunnen bezoekers met een vrijkaart, die verkrijgbaar is bij de VVV, de gewelfrestauratie bekijken en trakteert de Vrijmetselaarsloge bezoekers weer op een 'Korenfestival'.

Dakleien Grote Kerk
Ook wethouder Henk Hansen komt in actie tijdens de Open Monumentendag. Hij legt samen met de secretaris van de Stichting tot Behoud Monumentale Kerken in Alkmaar om 14.00 uur de eerste nieuwe daklei op het schipdak aan de noordzijde (Canadaplein). Bezoekers kunnen ook een 'leitje' bijdragen aan de dakbedekking van de Grote Kerk. Zij kunnen een lei adopteren en zelf hun naam erop zetten. De nieuwe dakleien zijn verkrijgbaar in de Grote Kerk en kosten E 10,-. De oude dakleien zijn ook te koop voor E 5,-.

Thema-activiteiten

Bezoekers kunnen op deze dag verschillende thema-activiteiten bijwonen. Zo vertoont Provadja een unieke documentaire over landgoed Nijenburg te Heiloo en is in de Centrale Bibliotheek een geïllustreerde lezing over West-Friese Molens. Bij Molen C wordt uitgebreid vertelt over de restauratie en oud burgemeester Marie van Rossen onthult een gedenksteen voor de Alkmaarder Jan Wils, één van de grootste Nederlandse architecten.

Nieuwe monumenten open

Ook dit jaar zetten weer drie nieuwe monumenten hun deuren open. Woningstichting Van Alckmaer ontvangt u graag in de oude Stadstimmerwerf aan de Keetgracht 1. Ook stellen zij het voorportaal van de stadsvilla aan de Oudegracht 291 open. In het voormalige gebouw voor Kadaster- en Hypotheken aan Gedempte Nieuwesloot 36 toont de architect zijn interieurplannen voor een Stadshotel. En de Kunstuitleen opent de 'Amsterdamse School' deuren van de voormalige Everardus Witteschool (Achter de Vest 1).

Alkmaar op de Wind
Als vierde deel in de reeks publicaties van de Alkmaarse Open Monumentendag verschijnt "Alkmaar op de Wind'. Hierin staan de verschillende poldermolens en industriemolens beschreven die Alkmaar rijk was. Het boekje, dat is opgesteld door vrijwilligers, is geïllustreerd met nog niet eerder gepubliceerd materiaal. 'Alkmaar op de Wind' is vanaf 8 september voor E 3,- verkrijgbaar bij het Algemene Informatiepunt in de Grote Kerk, Molen Žt Roode Hert, Regionaal Archief, Archeologisch Centrum, Stedelijk Museum Alkmaar en Boekhandel Žt Keerpunt (Huigbrouwerstraat).

Informatie
Meer informatie over het programma, de monumenten- en molenroute, de toegangskaarten voor de gewelfrestauratie, het adopteren van een daklei en de thema-activiteiten is ook te vinden op www.alkmaar.nl onder het kopje 'Monumentaal Alkmaar'.

Meer informatie: Inge Elsinga (afdeling Communicatie), tel. 072-548 8987.


-----------------------


---- --
Uitnodiging

Open Monumentendag Alkmaar
Zaterdag 8 september 2007

De organisatie van de Alkmaarse Open Monumentendag nodigt u van harte uit om aanwezig te zijn bij de feestelijke opening. De dag staat in het teken van molens en moderne monumenten, maar ook de oude monumenten worden niet vergeten. Ten behoeve van het nieuwe dak van de Grote Kerk vindt deze zaterdag tevens de start plaats van de actie 'Help en steun mij, sponsor een lei'. De opening heeft plaats in de Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 4a.

Ochtendprogramma

09.00 uur Ontvangst met koffie en gebak in de Coffeecorner in de kerk.

09.15 uur Wethouder H. Hansen opent de Alkmaarse Open Monumentendag.


. Dankwoord aan alle deelnemers.
. Aanbieding eerste exemplaar van de publicatie 'Alkmaar op de Wind' aan mw J.M. de Vries, dijkgraaf Hollands Noorderkwartier en dhr Th. Röling, voorzitter Molenstichting Alkmaar e.o.
. Ingraveren van de eerste lei voor dakbedekking Grote Kerk.

09.40 uur Einde.

10.00 uur Start openstelling monumenten en historische markt.

Middagprogramma

14.00 uur Ontvangst met versnapering, naast de kerk bij het beeld van Jan Pietersz van der Mey (Canadapleinzijde).

Op spectaculaire wijze plaatsen wethouder H. Hansen en een bestuurslid van de Stichting Behoud Monumentale Kerken Alkmaar e.o. de eerste lei op het dak van de Grote Sint Laurenskerk.

15.00 uur Einde.


---- --
Uitnodiging

U bent van harte uitgenodigd om getuige te zijn van de onthulling van een gedenksteen voor architect Jan Wils.

De gedenksteen wordt aan de stad Alkmaar geschonken, ter afsluiting van de ambtstermijn van de heer P. Verhoeven, tot voor kort afdelingshoofd monumentenzorg en archeologie van de gemeente Alkmaar. De steen wordt geplaatst op de plek waar Wils' geboortehuis heeft gestaan, aan de gevel van het gebouw van Vroom & Dreesmann. Met dit gebaar krijgt Jan Wils de verdiende aandacht in zijn geboortestad.

De ceremonie heeft plaats op vrijdag 7 september om 16.00 uur bij de ingang van Vroom & Dreesmann aan de Laatzijde (nabij de bloemenstal).


---- --