Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 augustus 2007

Wethouder Hansen draagt 'leitje' bij aan dakbedekking Grote Kerk

Wethouder Henk Hansen adopteert en legt op de 21ste Open Monumentendag de eerste daklei op de Grote Sint Laurenskerk. Op 8 september om 14.00 uur klimt hij samen met de secretaris van de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar, mevrouw van Steenbergen, het dak op om zijn geadopteerde daklei een mooi plekje te geven.

De nieuwe dakbedekking voor de Grote Sint Laurenskerk is hard nodig. Gemiddeld gaan dakleien 80 jaar mee, maar op dit moment ligt meer dan de helft van de dakleien al langer. Dit is duidelijk zichtbaar: de dakleien vertonen scheuren of verschuiven. De bedekking van het dak duurt in totaal twee jaar. Gestart wordt met het schipdak aan de noordzijde van de kerk (Canadaplein).

Adoptie dakleien
Bezoekers kunnen op Open Monumentendag ook een 'leitje' bijdragen aan de dakbedekking van de Grote Kerk. Zij kunnen een lei adopteren en zelf hun naam erop zetten. De nieuwe dakleien zijn vanaf Open Monumentendag verkrijgbaar in de Grote Kerk en kosten E 10,-. De oude dakleien zijn ook te koop voor E 5,-. De Grote Sint Laurenskerk kan de opbrengst van de adoptie goed gebruiken. De ontvangen rijkssubsidie dekt namelijk maar 70% van alle kosten die de kerk maakt om het complete dak van nieuwe dakleien te voorzien.

Brim-subsidie

De Grote Sint Laurenskerk heeft in 2006 subsidie gekregen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) voor het herstel van de dakdekking. De subsidie is toegekend om restauratieachterstanden weg te werken, waardoor de kerk beter kan instromen in de nieuwe instandhoudingregeling van het rijk, het Brim. Deze afkorting staat voor Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten.

Noot voor de pers,