Gemeente Barneveld


Open Monumentendag 2007 in Barneveld


Open Monumentendag Barneveld in teken van moderne bouwkunst Op zaterdag 8 september 2007 is het Open Monumentendag in Nederland. Ook in de gemeente Barneveld wordt aandacht aan deze dag geschonken. Dit jaar is het thema 'Monumenten van de 20e eeuw'. In het centrum van Barneveld is een speciale monumentenwandeling uitgezet langs de belangrijkste monumenten uit de vorige eeuw. Tegelijkertijd met de Open Monumentendag wordt in Barneveld ook aandacht besteed aan de Nationale Orgeldag.

De Open Monumentendag wordt op zaterdag 8 september 2007 officieel geopend door de wethouder van cultuur, de heer G.J. van den Hengel. Dat gebeurt om 10.30 uur in Museum Nairac aan de Langstraat 13. Aansluitend wordt een gedeelte van de speciale monumentenwandeling gelopen.
Om 11.00 uur en 15.15 uur is er voor belangstellenden gelegenheid om aan een begeleide monumentenwandeling mee te doen. Deze wandeltocht is gratis en vertrekt vanaf Museum Nairac. Om teleurstellingen te voorkomen is aanmelden aan te raden. Overige belangstellenden voor de monumentenwandeling kunnen ook zélf een folder ophalen bij Museum Nairac, de VVV en (van maandag tot en met vrijdagmorgen) bij de gemeente Barneveld.

Fototentoonstelling Museum Nairac
In Museum Nairac is een kleine, maar boeiende fototentoonstelling ingericht met als thema Monumenten van de 20e eeuw. De fotos geven een beeld van wat er in Barneveld op dat gebied aanwezig is met fotos die recent zijn genomen door fotograaf Jan Pit (onder andere bekend als fotograaf van de BDU) en fotos uit het archief die laten zien hoe het er vroeger in Barneveld uitzag. De expositie is te zien tot en met 22 september 2007.
De meeste Barnevelders zullen misschien moeite hebben met de vraag wat Barneveld op het gebied van 20e eeuwse architectuur te bieden heeft. Toch is er een aantal gebouwen dat het predikaat markant verdient. Enkele voorbeelden: de prachtige bibliotheek aan de Nieuwstraat (het pronkstuk van de Barneveldse Art-Déco), Villa de Horst (gebouwd in Cottage of Landhuisstijl) en de Sint Catharinakerk (ontworpen in een eclectische of eenvoudiger gezegd: gemengde stijl). Bezoekers kunnen ook van de gelegenheid gebruik maken om de tentoonstelling over W.G. van de Hulst te bekijken: Een boekje en een sinaasappel.

Informatie over en reserveringen voor de monumentenwandeling: Veluws Museum Nairac, Brouwerstraat 1, T 0342-415666 of per e-mail: museumnairac@introweb.nl.
Het museum is op deze bijzondere zaterdag van 11.0017.00 uur geopend en gratis toegankelijk.

Nationale Orgeldag
Tegelijkertijd met de Open Monumentendag wordt in Barneveld ook aandacht geschonken aan de Nationale Orgeldag. In de Immanuëlkerk (Achterdorpstraat 5), de Sint Catharinakerk (Langstraat 36), de Oude Kerk (Torenplein 1), De Burcht (Van Schothorststraat 24) en de Oranjerie (Stationsweg 4a) zijn orgels te zien en te horen. Op alle locaties worden halfuurconcerten gegeven, speciaal voor orgelliefhebbers die de instrumenten graag willen horen, maar zelf niet kunnen of willen bespelen. Omdat de concerten achter elkaar worden gegeven, is het mogelijk van de ene naar de andere locatie te wandelen of te rijden. Om 15.30 uur wordt in de Oude Kerk een slotconcert gegeven door Roelof van Middendorp, de vaste organist van deze kerk.

Barneveld, 28 augustus 2007
Persbericht 07093
Mutatiedatum 28/08/2007