Gemeente Dongen


Wethouder Velthoven opent Open Monumentendag Dongen

Moderne Monumenten is dit jaar het thema van de Open Monumentendag die op zaterdag 8 september plaatsvindt. De heemkundekring besteedt samen met de gemeente Dongen op twee manieren aandacht aan deze dag.

Expositie Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september, wordt in de voormalige Pauluskerk aan het Europaplein in Dongen een expositie gehouden over "Moderne Monumenten" en het leven in de wederopbouwperiode. U ziet daar voorwerpen en foto's van bouwwerken uit het dagelijks leven van die tijd. De expositie wordt om 11.00 uur geopend door wethouder Joop Velthoven. Tot 16.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De toegang tot de expositie is gratis.

In de stemming komen
Als voorloper op de Monumentendag wordt op woensdagavond 5 september in de grote zaal van De Cammeleur (aanvang 20.00 uur, toegang gratis) een film vertoond over het dorp Dongen in de sfeer van de vijftiger jaren. Deze film is op 23 augustus 1960 gemaakt op initiatief van Cees van Dongen. Via de film neemt u een kijkje in winkels en bedrijven uit die jaren, in het gemeentehuis, in het Hotel-Restaurant Musis Sacrum, bij de Zusters Franciscanessen, bij scholen in Dongen en Dongen-Vaart. Dongense verenigingen en bekende personen verschijnen op het witte doek. Het is een belevenis om te zien hoe Dongen is veranderd!

Thema Open Monumentendag
De Open Monumentendag 2007 heeft als thema "Moderne Monumenten". Vooral in de Wederopbouwperiode (1945-1965) werden nieuwe woonwijken opgezet ter bestrijding van de woningnood na de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werd ook aandacht besteed aan het verband met verwachte ontwikkelingen op het gebied van werken, recreatie en maatschappelijke aspecten zoals scholen, kerken, woonwijken, wijkcentra e.d. De bouw in die periode kenmerkt zich door standaardisatie en industrialisatie. In Dongen zien we dat bijvoorbeeld in plan West 1, de 'bomenbuurt', de 'prinsessenbuurt' en de Mgr. Nolenslaan. Niet alleen het bouwen was in die periode anders. Ook in het dagelijks wonen en leven zien we ontwikkelingen; de opkomst van 'vaste' vloerbedekking, de balpen verdrong de kroontjespen, kunststof voorwerpen en de tl-balk werden meer en meer gebruikt.

Laatst gewijzigd: 29-8-2007