Gemeente Purmerend

van 20e eeuw

Open monumentendag in teken van 20e eeuw

30 augustus 2007

Route langs stadsuitbreiding en monumentale gebouwen

Zaterdag 8 september kunnen liefhebbers van historie tijdens de landelijke Open Monumentendag 2007 genieten van het thema 'monumenten van de 20e eeuw'. De architectuur en stedenbouw in deze eeuw staat die dag centraal. In Purmerend zijn op deze dag routes georganiseerd langs de verschillende stadsuitbreidingen en staan de deuren van de monumentale gebouwen open voor bezoekers.

Amateur stadshistoricus Ber de Lange heeft een interessante stadswandeling samengesteld langs de stadsuitbreidingen en monumentale gebouwen uit de periode 1900-1940. De wandeling is verkrijgbaar bij het Purmerends Museum. Behalve te voet zijn de Purmerendse stadsuitbreidingen ook met een bus te bezichtigen. Een gids vertelt tijdens de bustour over de opbouw van de verschillende wijken en architectonisch interessante gebouwen in de stad. De bus vertrekt voor de eerste tour om 12.45 uur en voor de tweede tour om 14.15 uur. Vooraf inschrijven voor de bustour kan op 8 september bij het Purmerends Museum.

Wat is in Purmerend te doen tijdens de Open Monumentendag?
* In het Purmerends Museum is een speciale tentoonstelling over de belangrijkste archeologische vondsten in Purmerend ingericht. De leden van de Archeologische Werkgroep Purmerend informeren bezoekers over de in Purmerend opgegraven attributen. Het Waterlands Archief is in het museum aanwezig met een informatiestand. In de trouwzaal van het museum zijn foto's over monumentale gebouwen uit de 20e eeuw te bezichtigen.
* In de Nicolaaskerk op de Kaasmarkt musiceert organist Wim Stroman op verschillende tijden. Het muziekensemble Fluvio treedt om 14.00 uur op en speelt muziek uit de 20e eeuw. Het publiek kan deze dag op het beroemde Garrelsorgel spelen.

* De Lutherse kerk is in 2006 prachtig gerestaureerd en is de gehele dag open voor bezoekers. Organisten spelen een viertal korte orgelbespelingen op het Van Damorgel. Voor belangstellenden is het mogelijk om een kijkje te nemen bij het orgel en ook het orgel zelf te bespelen.

* In de bibliotheek aan de Waterlandlaan is sinds 15 augustus 2007 een maquette te zien van het historische centrum van Purmerend. De maquette is gemaakt door kinderen uit groep vijf van een vijftal basisscholen in Purmerend. Tijdens de Open Monumentendag staat deze maquette tentoongesteld in de Nicolaaskerk.
* In de bibliotheek aan de Waterlandlaan is een tentoonstelling ingericht over gemeentearchitect J. Faber. Vanaf 15 augustus 2007 is de tentoonstelling te bezoeken en is ook een wandelroute langs de door Faber ontworpen gebouwen beschikbaar. De Archeologische Werkgroep Purmerend heeft een expobox ingericht met foto's over 'wonen in Waterland vanaf de 12e eeuw'.

* De katholieke begraafplaats aan de Overweersepolderdijk 24 is de gehele dag voor bezoekers geopend. De aanwezige medewerkers van de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk informeren bezoekers over de begraafplaats en kapel.

* Amateurhistorici Alex Vallentgoed en Jan Kramer geven verschillende rondleidingen op de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat. Hiervoor kunt u zich op 8 september 2007 inschrijven bij het Purmerends Museum.

Alle monumenten zijn op 8 september gratis toegankelijk.

De organisatie van de open monumentendag is in handen van het Comité Open Monumentendag Purmerend. Dit comité bestaat uit vertegenwoordigers van het Purmerends Museum, Waterlands Archief, Archeologische Werkgroep Purmerend, Vereniging Historisch Purmerend, Bibliotheek Purmerend en de gemeente Purmerend.