Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
30 augustus 2007

Gratis rondleidingen in nieuwe behuizing van de Bijzondere Collecties tijdens Open Monumenten Dagen op 8 en 9 september 2007

AMSTERDAM ­ Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september kunnen bezoekers kennismaken met de nieuwe behuizing van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA). De panden van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt zijn bij uitstek 'Moderne Monumenten', het thema van de Open Monumentendagen 2007.

Om 14, 15 en 16 uur zijn er gratis rondleidingen. Die beginnen met een korte inleiding door Hans van Beek of Dorte Kristensen van atelier PRO, architect van het gebouw. Zij gaan in op het wordingsproces en de manier waarop historische elementen en nieuwbouw zijn geïntegreerd. Uitgangspunten waren een heldere hoofdstructuur, vindbaarheid en veel licht door gebruik van glas. Bezoekers kunnen vervolgens met eigen ogen zien tot welk resultaat dit heeft geleid.

Daarnaast is schilderijenrestaurator Martijn Terhorst 'live' aan het werk te zien terwijl hij een achttiende-eeuws geschilderd behangsel restaureert. Dit behangsel, afkomstig uit het atelier van Jurriaen Andriessen, werd ooit gemaakt voor de regentenkamer van het Sint Pietersgasthuis en is nu weer terug op zijn oorspronkelijke plek. Op een laptop is het hele verloop van de restauratie te volgen.

En natuurlijk kunnen bezoekers ook de openingstentoonstelling Amsterdam in de wereld ­ De wereld in Amsterdam bekijken. Deze tentoonstelling biedt een thematisch geordende keuze van handschriften, gedrukte boeken, prenten en objecten die in de loop der eeuwen in Amsterdam vervaardigd zijn en omgekeerd, die elders gemaakt zijn en naar Amsterdam zijn gehaald. De tentoonstelling loopt nog tot en met 16 september.

Voor een drankje en een hapje kan men terecht in het Museumcafé.

OVER DE BIJZONDERE COLLECTIES VAN DE UVA
De Bijzondere Collecties verzorgt acquisitie, conservering, ontsluiting en beschikbaarstelling van informatiedragers zoals oude drukken, handschriften, kaarten, atlassen, prenten en foto's. Er is een omvangrijke verzameling gedrukte werken van vóór 1850. Bij de werken verschenen na 1850 gaat het om publicaties die bijzonder zijn vanwege het onderwerp of vanwege de vormgeving. Daarnaast zijn er vele moderne archieven en collecties. Bekend zijn die op het gebied van boekgeschiedenis, hebraïca en judaïca, protestantisme en geneeskunde. Hiernaast bezit de Artis Bibliotheek, gevestigd op een andere locatie, belangrijk handschriftelijk en gedrukt materiaal, met name op het gebied van de zoölogie. Het vaak unieke materiaal is ­ met uitzondering van de Artis Bibliotheek ­uitsluitend te raadplegen in de Onderzoekzaal aan de Oude Turfmarkt.

ADRES EN OPENINGTIJDEN
Tentoonstellingsruimte Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam

Maandag t/m vrijdag 10.00­17.00 uur,
zaterdag, zondag en op feestdagen 13.00­17.00 uur.

Gesloten op nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koninginnedag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.


---

Noot niet voor redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Martine Willekens, Peper Office, 06 53600431, martine@peperoffice.nl

--
drs Martine Willekens
Peper Office
Marketing, communicatie & pr
Beethovenstraat 153 IV
1077 JD Amsterdam
06-53600431
martine@peperoffice.nl