Gemeente Nijmegen

Beschermde stadsbeelden centraal op Open Monumentendag

31/08/2007

De Nijmeegse beschermde stadsbeelden staan dit jaar centraal tijdens de Open Monumentendag Nijmegen, die op 8 en 9 september gehouden wordt. Het thema is dit jaar `Monumenten van de 20e eeuw'.

Over de beschermde stadsbeelden zijn acht wandel- en fietsroutes uitgegeven, die verkrijgbaar zijn bij diverse boekhandels en informatiepunten. Wie alle acht routes koopt, krijgt een speciaal bewaardoosje gemaakt door kunstenaars van RIBW Art-tics. De routes worden op 9 september onder begeleiding van studenten Kunstgeschiedenis gelopen of gefietst.

Op dit moment heeft de gemeente Nijmegen zes gebieden aangewezen als beschermd stadsbeeld. Naast de 19e eeuwse schil zijn dat de Spoorbuurt, de Bomenbuurt, het Willemskwartier, het Waterkwartier en de Wolfkskuil. De stadsbeelden Indische buurt, Heseveld, Centrum Wederopbouw zijn in voorbereiding. In het Architectuurcentrum Nijmegen is van 6 september tot 14 oktober een tentoonstelling te zien over de Nijmeegse stadsbeelden.

Naast aandacht voor de beschermde stadsbeelden zijn er dit jaar 51 monumenten geopend en veel activiteiten georganiseerd. Zo is in samenwerking met het Open Monumentendagcomité Ubbergen een fietsroute gemaakt langs bouwwerken in Nijmegen en Ubbergen van de 20e eeuwse architect Oscar Leeuw. De route is in Nijmegen en Ubbergen gratis verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Het complete activiteitenoverzicht voor Open Monumentendag is te vinden op www.nijmegen.nl.