Gemeente Den Haag

Het startsein wordt gegeven op 6 september en niet op 6 oktober zoals eerst vermeld stond in het persbericht. Excuses voor het ongemak.

Gemeente Den Haag

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, 31 augustus 2007

Open monumentendagen in teken monumentale kunst
Art Nouveau gevels, abstracte kunstversieringen en een manege

Zaterdag 8 en zondag 9 september zijn goede dagen om kennis te maken met het verleden van onze stad. Tal van monumenten openen dan weer hun indrukwekkende deuren. Wethouder Marnix Norder ( monumentenzorg) geeft op donderdag 6 oktober het startsein voor de monumentendagen. In de monumentale Stadsmanege neemt hij het lustrumboek van de Stichting Stadsherstel Den Haag in ontvangst. Deze stichting werkt al 30 jaar aan de restauratie van monumentale Haagse Gebouwen.

De locatie van de stadsmanege is bewust gekozen. Dit gebouw is door de stichting Stadsherstel genomineerd voor het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie. Het programma wordt op 12 september op Nederland 2 uitgezonden.
Als de kijkers overtuigd raken dat dit monument het waard is om gerestaureerd te worden, stelt de BankgiroLoterij hier een miljoen euro voor beschikbaar. De manege strijdt met 13 andere panden om de hoofdprijs. Door de start van de monumentendagen op deze plek, zet Norder de manege in de schijnwerpers: "De strijd voor het behoud van dit unieke pand gaat vanaf nu van start", verklaarde hij.

Gevels en gevelversieringen
Dit jaar staan de monumentendagen in het teken van de gevels. Daarom organiseert 't Gilde rondleidingen langs Art Nouveau gevels en kun je met de hulp van de monumentengids zelf in Den Haag Zuid-West je route langs interessante objecten uitzetten. De Art Nouveau gevels bevinden zich voornamelijk in de binnenstad en stammen uit de 20ste eeuw. Den Haag-Zuidwest heeft echter ook wat te bieden op het gebied van gevelkunst. Hier zijn vooral monumentale kunstuitingen te zien die in de naoorlogse periode 1945-1970 op woongebouwen, kerken en scholen werden aangebracht.

Nieuwkomers en oudgedienden
Het monumentale pand aan Lange Houtstraat 11 in Lodewijk XIV-stijl en het Nutshuis, het voormalige bankgebouw van de Nutsspaarbank uit 1921 aan de Riviervismarkt 5, zijn dit jaar debutanten.
Traditioneel toont onze stad trots de binnenkant van de Ridderzaal en de Eerste- en Tweede Kamer. Ook de fraaie interieurs van het Kabinet van de Koningin, de Raad voor de Rechtspraak, de Hoge Raad der Nederlanden, de Raad van State, Sociëteit De Witte en het Oude Stadhuis zijn een bezoek meer dan waard.

In het totaal zijn er 57 monumentale panden en locaties zaterdag of zondag te bezichtigen, waaronder vele kerken, een aantal musea, hofjes en begraafplaatsen,de historische molen De Korenaer in Loosduinen en natuurlijk de Stadsrijschool aan de kazernestraat.

Postadres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag
Bezoekadres: Spui 70, Den Haag
Internetadres: www.denhaag.nl


---

Er is gratis een brochure van de Open Monumentendag verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, het Gemeentelijk Contact Centrum en de Stadsdeelkantoren. Uiteraard kunt u ook op de website kijken: www.denhaag.nl/monumentenzorg.
Zowel in de brochure als op de site staan de Art Nouveau- en Den Haag Zuidwest-route en alle opengestelde monumenten met hun openingstijden

Zaterdag 8 september kan men onder leiding van gidsen van 't Gilde de wandeling maken langs Art Nouveau-gevels in de binnenstad. De rondleiding duurt 1,5 uur, kost 2,00 per persoon en start bij restaurant 't Goude Hooft aan de Groenmarkt elk heel uur vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur. Bij voorkeur tevoren aanmelden bij 't Gilde per telefoon 070-3561281 op werkdagen tussen 09.30 en 12.30 uur of per e-mail: gildedenhaag@hetnet.nl.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: