Ingezonden persbericht


Persbericht
3 september 2007

Monumentenweekend in Museum De Cruquius

Op zaterdag 8 en zondag 9 september doet Museum De Cruquius weer mee aan het Nationale Monumentenweekend. Bezoekers krijgen dan 25% korting op de entree; kinderen kunnen de verkleedkist in duiken en ze krijgen 25% korting op het stoompracticum. Op zondag biedt het museum bovendien gratis rondleidingen en Living History aan.

Met deskundige uitleg van onze museumvrijwilligers kunnen bezoekers genieten van de bijzondere sfeer in het neogotische stoomgemaal met zijn talloze anekdotes en verhalen. Ook kunnen bezoekers een demonstratie bijwonen van de imposante Cruquiusmachine (de grootste stoommachine ooit gebouwd) en van de "Arkelse Dam (de oudste stoommachine van ons land).

Op zondag spelen acteurs van Living History de voorstelling "Sabotage op De Cruquius - 1851"; dit is een theatrale rondgang voor jong en oud, leerzaam, spannend en ook humoristisch. Vier historische personages proberen het nooit opgehelderde raadsel van de afgebroken balansarm, die op de deksel van de stoomcilinder viel, op te lossen. Het jaar 1851, de Haarlemmermeer was nog niet eens helemaal droog: wat deed de machinist, wat was de rol van de vrouw van de opzichter en hoe komt Nicolaas Cruquius samen met zijn huishoudster weer tot leven? Het kostuumspel voert bezoekers door het hele museum en eindigt met een verrassende ontknoping.

Maar er is meer dan luisteren en kijken. Met het stoompracticum kunnen kinderen (onder deskundige begeleiding) experimenteren met stoommachines. En met de verkleedkist kunnen ze in de huid kruipen van historische beroepen uit de tijd dat de Cruquius nog geen museum was, maar een echt stoomgemaal. Verkleed je als een machinist, kolensjouwer, stoker, olieman, rattenvanger of als chique dijkgraaf!



Ingezonden persbericht