Gemeente Drechterland

3-9-2007
architecten presenteren ontwerpen tijdens De Toekomstmarkt

Hoe gaat het centrum van Hoogkarspel eruit zien?

Komende zaterdag kunt u kennis maken met drie ontwerpen voor een vernieuwd centrum van Hoorkarspel.

We hebben u eerder verteld dat het plan voor het gemeentehuis een centrumplan is geworden. Het centrum is de beste plaats voor het huis van en voor de inwoners. In het centrum van Hoogkarspel moet ook ruimte zijn voor winkels, horeca en parkeren. Een nieuw gemeentehuis past hier niet eenvoudig bij. Bovendien moet het centrum een prettige verblijfsruimte zijn en het moet er ook nog mooi uitzien. Alles bij elkaar een ingewikkelde puzzel die we nu langzaam in elkaar zetten. De resultaten van drie architecten kunt u zaterdag zien.

Selectie van architecten
Om de beste en mooiste oplossing te vinden zijn we op zoek gegaan naar de beste ontwerper. Ruim dertig architecten hebben zich aangemeld voor deze opdracht. Na een intensieve procedure heeft de selectiecommissie er in juni drie gekozen:

- De Zwarte Hond,

- Claus en Kaan architecten,

- Soeters en Van Eldonk architecten.
Deze drie bureaus moesten elk een ontwerp maken. De jury bepaalt welk ontwerp voor Drechterland het beste is. De jury bestaat uit een raadslid, een collegelid en een deskundige op het gebied van architectuur.

Eerste presentatie
Terwijl heel Nederland van de vakantie genoot hebben de architecten hard gewerkt aan het ontwerp van het nieuwe centrum. U bent ongetwijfeld net zo nieuwsgierig naar de resultaten als wij. De ontwerpen voor het centrum en het gemeentehuis kunt u bekijken gelijktijdig met de Toekomstmarkt in het dorpshuis âHet Centrumâ in Venhuizen op 8 september 2007 van 13.00 uur tot 17.00 uur. Daarna kunt u de ontwerpen nog zien op de website en in de hal van het gemeentehuis, zowel in Hoogkarspel als Venhuizen.

Prijsvraag
Het centrum en het gemeentehuis is ook van u. Wij vinden het daarom belangrijk dat u als inwoner van de gemeente ook uw mening kunt geven over de ontwerpen. Dit kan tot en met 21 september 2007. Alle meningen worden gebundeld en met een verslag aan de raad aangeboden. Uw mening komt zo bij de afgevaardigde van de raad in de jury. Onder de reacties die aansluiten bij de keuze van de jury wordt een boek over architectuur verloot en de winnaar is eregast bij het slaan van de eerste paal.
Het is niet verplicht bij uw mening uw naam en adres op te geven maar als u kans wil maken op de prijs moet u dat natuurlijk wel doen. De trekking vindt plaats direct nadat de jury het winnende ontwerp gekozen heeft.

Uitspraak
Op 2 oktober 2007 komt de jury bij elkaar om te beslissen hoe het centrum van Hoogkarspel er uit moet gaan zien.

---