Time : 14:17:13
Date : 04 September 2007
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

K VIV stimuleert wetenschap bij jongeren door een bezoek aan het zuidpoolstation

De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) organiseert op 8 september een bezoek aan het Belgische zuidpoolstation "Prinses Elisabeth" in een van de grote hallen van Tour & Taxis, Brussel. Hiermee wil ze jongeren in contact brengen met
ingenieurswetenschappen en techniek, en hun betekenis voor onze maatschappij in de verf zetten. De K VIV vindt het belangrijk om concreet acties te ondernemen en schakelt hierbij haar ingenieurs in. Deze werden opgeroepen om een of meerdere jongeren uit hun familie- of vriendenkring mee te nemen naar Tour & Taxis. De activiteit, die via de stuurgroepleden van het K VIV-Jaarthema "Boeiend bouwen voor morgen" en met medewerking van de International Polar Foundation en Tour & Taxis georganiseerd werd, belooft alvast een voltreffer te worden. Niet minder dan 500 K VIV-leden en jongeren schreven zich in.

Dit station is dan ook uniek. In de eerste plaats omwille van de gebruikte technieken: het maakt enkel gebruik van hernieuwbare energieën. Maar ook omwille van de manier hoe dat het tot stand gekomen is. Knowhow uit verschillende disciplines werd hiervoor samengebracht.
Hans Romaen, directeur bij het Technologisch Instituut van K VIV en lid van de stuurgroep "Boeiend bouwen voor morgen", is alvast enthousiast: 'De K VIV wil op deze wijze actief meewerken om wetenschap en techniek een imago te bezorgen dat aansluit bij de leefwereld van jongeren. Het moet tot hun verbeelding spreken, zodat ze de studie ervan willen aanvatten', vertelt hij. Tijdens de lancering van het K VIV-jaarthema in het Antwerps Justitiepaleis op 1 februari 2007 werd het als volgt naar voren gebracht: "Er bestaat voldoende wetenschappelijke kennis, maar het is aan de ingenieurs om deze kennis te implementeren om zo oplossingen te creëren voor de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen". 'Bovendien is het een uitzonderlijke gelegenheid', gaat de directeur verder, 'want op 13 september wordt dit station terug afgebroken en per schip naar Antarctica gebracht. Het wordt vast en zeker een moment om er in jong gezelschap bij te zijn.'

Programma

13u30: onthaal met een drankje.
14u00: start van de lezingen op maat van het jonge publiek
1. Waarom moeten we zo'n station bouwen? - Philippe Samyn (Samyn and Partners) en Johan Berte (IPF)

2. Wat betekent de opwarming van de aarde? - Luc Debontridder (KMI)
3. Hoe bouwen we lage energiewoningen? - Werner Coppye (3E)
4. Wat betekent opwarming voor rivieren, waterlopen en zeeën? - Jean Berlamont (K.U.Leuven)
17u00: afsluiting met een drankje en een hapje.
18u00: einde

Over de K VIV en TI

De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) is een ledenvereniging die een actieve bijdrage levert tot de welvaart en het welzijn van de maatschappij door het bevorderen van technologie en techniek in het algemeen en de ingenieurswetenschappen in het bijzonder. Het Technologisch Instituut (TI) binnen de K VIV organiseert jaarlijks een 100-tal opleidings- en vormingsinitiatieven met het accent op technologie, gekaderd in een brede socio-economische context. De K VIV werd opgericht in 1928 en telt zo'n 10.000 individuele leden. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit.

Over zuidpoolstation "Prinses Elisabeth"

Het Belgische station is het eerste Zero Emissie station dat gebouwd wordt op Antarctica, en is dus in staat in te staan voor zijn eigen energie- en warmtebehoeften, zonder nood aan externe (fossiele) energiebronnen. De samenwerking tussen wetenschap en techniek zorgt ervoor dat de basis een minimale ecologische impact zal hebben op de zuidpoolomgeving.
Hiermee kan het beschouwd worden als een doorgedreven vorm van het Passief Huis of Lage Energie Woning, een bouwwijze die momenteel steeds populairder wordt in België. Niet alleen is dit type woning op langere termijn een economisch rendabele oplossing, het helpt ook mee het milieu minder te belasten en zo het probleem van de globale opwarming van de aarde mee tegen te gaan. Eén van de hoofddoelen van het zuidpoolstation is juist de studie van de opwarming van de aarde, die nauwkeurig kan gemeten worden op de zuidpool. Het station is een gezamenlijk initiatief van de International Polar Foundation (IPF) en België en werd naar aanleiding van het International Polar Year 2007-2008 gebouwd.

De basis zal op 190 kilometer van de kust, op de Nunatak bergkam nabij Utsteinen gebouwd worden. Als zomerbasis biedt het onderdak aan maximaal 16 wetenschappers uit Europa en Japan. Zij zullen gedurende vier maanden per jaar (van november tot februari) onderzoek verrichten naar klimaatverandering op onze planeet en de rol van de zuidpool daarin. Het onderzoeksprogramma zal geleid en gecoördineerd worden door het Federaal Wetenschapsbeleid. Aan de realisatie hebben vele Vlaamse en Belgische bedrijven meegewerkt, zowel qua techniek als qua financiële ondersteuning.

U bent van harte uitgenodigd om samen met de jongeren deel te nemen aan de activiteit. Graag inschrijven. Meer informatie bij:

Contact (enkel voor pers)

Technologisch Instituut vzw (TI)
Ingenieurshuis - K VIV
Hans Romaen, directeur TI
Desguinlei 214
2018 Antwerpen 1
Tel.: 0475 83 83 08
E-mail: info.ti@ti.kviv.be

Katrien Verheecke
Communicatiemedewerker
Tel.: 03 360 08 48
E-mail: katrien.verheecke@kviv.be

www.boeiendbouwenvoormorgen.be
www.tikviv.be/zuidpool

URL: http://www.boeiendbouwenvoormorgen.be http://www.ti.kviv.be/zuidpool
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL