Gemeente Wageningen

Open Monumentendag, 8 september 2007, in teken van moderne architect

De tweede zaterdag van september is het traditiegetrouw Open Monumenten Dag, de grootste nationale culturele manifestatie rond ons erfgoed. Het comité Open Monumenten Dag Wageningen richt zich dit jaar, in samenwerking met Architectuurcentrum Ahoi, op het gebied van de Wageningse Berg.

Het voormalige universiteitsgebouw de Dreijenborch aan de Ritzema Bosweg 32a vormt op zaterdag 8 september het centrum van alle activiteiten. Om 11.00 uur vindt hier de opening van de Open Monumentendag plaats. Ook wordt dan de winnaar bekend gemaakt van de in samenwerking met 't Venster gehouden fotowedstrijd voor kinderen tot 14 jaar. Hun opdracht bestond er uit om moderne architectuur uit de 20^ste eeuw op een bijzondere wijze te fotograferen. In de jury zit onder meer de fotograaf Guy Ackermans.

Rondleidingen
Vanuit de Dreijenborch op de Dreijen worden, na de opening van de dag, rondleidingen verzorgd door omringende wijken als Veluvia, Nassauaweg e.o., Hinkeloord, De Dreijen en De Hamelakkers. De planning is dat ieder half uur vanaf 12.30 tot 15.30 uur (de laatste) een rondleiding start, waarbij het Schip van Blaauw en de Dreijenborch de hele dag kunnen worden bezocht. Onder voorbehoud zijn ook de Tropische kas, en Erfelijkheidsleer op de Dreijen te bezoeken.

Programma
De Wageningse invulling van de Open Monumentendag biedt in en rond de Dreijenborch een breed scala aan activiteiten. Om 11.00 uur is de ontvangst door voorzitter van het Comité Open Monumenten Dag, Jean Gardeniers. Wethouder Mariëtte Kroes en voorzitter van architectuurcentrum Ahoi Henk van Blerck houden een openingswoord. Daarna vindt de uitreiking plaats van het boek `Gids voor de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de Wageningse Berg'. De bekendmaking van de winnaar fotoarchitectuur wedstrijd voor kinderen is ook rond dit tijdstip. Vanaf 12.30 uur is in de Dreijenborg een tentoonstelling geopend met architectuurfoto's van de prijswinnaars. Tevens is er een tentoonstelling van het Gelders Palet en Kunstenaars Kontact Wageningen (KWW).

Architectuurgids met wandelkaart
Zoals gebruikelijk verschijnt er ook dit jaar weer een publicatie die betrekking heeft op het landelijk vastgestelde thema: Moderne architectuur van de twintigste eeuw.
De Wageningse gids biedt een vrijwel volledig overzicht van de belangrijkste gebouwen, stedenbouwkundige structuren, buitenplaatsen en arboreta op de Wageningse berg (ten zuiden van de Ritzema Bosweg). Door een korte bespreking van zo'n 130 objecten, de vermelding van architect, bouwstijl en jaartal, krijgt de lezer een schat aan (nieuwe) informatie aangereikt. Het 160 pagina's tellende boek (Uitgeverij Blauwdruk) is rijk geïllustreerd met oude opnamen en onbekende foto's, waarvan vele niet eerder gepubliceerd. Daarnaast zijn er veel boeiende situatietekeningen opgenomen. Door de toevoeging van een wandelkaart wordt u bovendien aangemoedigd om ter plekke te gaan kijken in het gebied dat zo sterk door cultuur en natuur wordt bepaald. De Architectuurgids is na de opening vanaf 8 september te koop in de Dreijenborch en bij de Wageningse boekhandels. Tijdens de Open Monumenten Dag is het boek in de Dreijenborch en het Schip van Blaauw voor de eenmalige prijs van EUR 15,- te koop.