KNHS


Aftellen EK Endurance begonnen
5 september 2007

BARROCA DALVA (KNHS) De Nederlandse afvaardiging voor het open Europees kampioenschap endurance is enkele dagen geleden aangekomen in het Portugese Barroca dAlva. Negen teams strijden op zaterdag 8 september om de Europese titel over 160 km. Op de startlijst staan in totaal 123 combinaties uit 24 landen. Het startschot klinkt om 6 uur in de ochtend.

De Nederlandse paarden hebben de reis over 2500 km goed doorstaan. Vanaf donderdag bevinden zij zich op het wedstrijdterrein, waar op vrijdag de verplichte veterinaire voorkeuring plaatsvindt. Daarna maakt de bondscoach de definitieve teamsamenstelling bekend. Het team bestaat uit vier combinaties, de vijfde combinatie rijdt uitsluitend voor een individuele klassering. Momenteel is het in Barroca dAlva ruim 30 graden met een relatief hoge luchtvochtigheid. Dit weerbeeld wordt ook voor de komende dagen verwacht.

Bondscoach Mechteld Gerding (Bant) heeft voor dit EK vijf combinaties geselecteerd. Vier van hen kwamen al eerder uit op een internationaal kampioenschap. Jeanne Linneweever (Itterbeck, D.) met Rikis Macho Man, Anita Lamsma (Vriezenveen) met Layla ara Francina, Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) met Latino en Marjolein Vos (Zeddam) met Black Magic maakten in 2006 deel uit van het WK-team dat in Aken aan de start kwam. Linneweever eindigde daar als beste Nederlander op de 16e plaats. Met hetzelfde paard nam zij in 2005 deel aan het EK in Frankrijk waar zij als 33e eindigde. Lamsma, Van Wijk en Vos waren met voorgangers van hun huidige toppaarden al steeds stabiele factoren binnen de Nederlandse afvaardiging op kampioenschappen. Janet Lam (Heumen) debuteert op dit EK. Zij en haar merrie Bugainvillia werden geselecteerd voor het A-kader na hun prestatie op het NK in Ermelo in juni van dit jaar. Als teamveterinair is ook deze keer Ben Horsmans (Selfkant, D.) aanwezig.

Nationaal kampioen Yvonne van der Velde (Cherain, B.) heeft besloten af te zien van deelname in Portugal. Een kampioenschap van een dergelijk kaliber komt naar haar mening nog te vroeg voor haar paard Joy Touch of Cherain. Ook Carmen Römer (Landgraaf) komt niet aan de start. In 2006 werd zij Europees kampioen bij de junioren met haar merrie Fadilah, maar dit seizoen heeft de combinatie niet voldoende vormbehoud kunnen tonen. De regerend Europees kampioen bij de senioren, Kristel van den Abeele uit België, is wel van de partij. Zij verdedigt in Portugal haar titel met een ander paard dan het paard waarmee zij in 2005 het individueel kampioenschap op haar naam schreef.

Het verloop van het EK Endurance is te volgen op www.fep.pt en op www.endurancesport.net.