Gemeente Borsele

Borsele combineert Monumentendag met amusement

De gemeente Borsele geeft een levendige invulling aan de Open Monumentendag op zaterdag 8 september. Tijdens het bezichtigen van de monumenten kunnen bezoekers genieten van onder meer dans- en muziekoptredens. De dag start om 10.00 uur in de Mariakerk in Nisse. De bezichtigingen en optredens gaan door tot 17.00 uur.

Activiteiten
De Open Monumentendag heeft als doel om meer mensen intensiever in contact te brengen met hun historische omgeving. Het landelijke thema is Moderne invulling van monumenten. Borsele geeft dit thema kleur door in en bij de monumenten exposities, dans- en muziekoptredens gratis te organiseren. Voor de kinderen is er een speciale fietspuzzeltocht uitgezet langs verschillende kunstwerken. Deze route is samen met een overzicht van alle monumenten verkrijgbaar bij het startpunt in Nisse. Jongeren kunnen meedoen aan de internationale fotowedstrijd door een monumentaal object op spannende wijze te fotograferen en op te sturen via internet naar Stichting Open Monumentendag (www.openmonumentendag.nl).

Internationaal
In 1987 werd, in navolging van Frankrijk, de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Deze dag was in Nederland één van de eerste instrumenten om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met monumenten. Om de organisatie uit te kunnen voeren werd de landelijke Stichting Open Monumentendag in Amsterdam opgericht. Het monumentenevenement wordt niet alleen in Nederland georganiseerd, maar ook in 48 andere landen in Europa onder de naam European Heritage Days. Bijna 20 miljoen Europeanen zijn in september op pad om nader kennis te maken met hun bebouwde omgeving.

Culturele raad
De gemeente Borsele probeert ieder jaar samen met de monumenteigenaren een kleurrijke invulling te geven aan het thema dat landelijk wordt gekozen. De culturele invulling dit jaar is georganiseerd in samenwerking met de Borselse Culturele raad.