Stadsdeel Amsterdam-Noord

Landelijk Noord viert feest

Centrale dorpenraad komt al 50 jaar op voor Amsterdamse achtertuin

Op zaterdag 8 en zondag 9 september vieren de Noordse dorpen het 50 jarig bestaan van de Centrale Dorpenraad ( CDR). De Centrale Dorpenraad vertegenwoordigt de belangen van de bewoners van Durgerdam, Ransdorp, Zunderdorp, Holysloot en Schellingwoude. Het dagelijks bestuur hecht veel waarde aan de samenwerking met de CDR. In aanwezigheid van burgemeester Job Cohen, ondertekenen Harm-Jan van Schaik ( portefeuillehouder Landelijk Noord) en Rob Bakker ( voorzitter CDR), zaterdag om 12.00 uur, een herzien convenant om de goede samenwerking voort te zetten. Na de ondertekening van de herziene samenwerkingovereenkomst begint een feest voor alle dorpsbewoners. De naaste buren uit Markengouw hebben ook een uitnodiging ontvangen.

Sinds 1957 komt de Centrale Dorpenraad op voor de belangen van de bewoners van het landelijk gebied. De CDR bestaat uit de leden van de vijf afzonderlijke dorpsraden en vertegenwoordigers van de vaste werkgroepen in het gebied, zoals de werkgroep ruimtelijke ontwikkeling en de groep agrariërs. De leden van de CDR kiezen een eigen dagelijks bestuur.

HarmJan van Schaik, portefeuillehouder Landelijk Noord, is blij met de inzet van de Centrale Dorpenraad. Door de inzet van de CDR denken de oorspronkelijke bewoners samen met de nieuwe inwoners van Landelijk Noord positief na over de toekomst van het gebied. Bovendien draagt de CDR bij aan het vergroten van de leefbaarheid in het gebied door het organiseren van kleinschalige culturele activiteiten, het meedenken over de invulling van het bestemmingsplan en door het dagelijks bestuur te attenderen op actuele zaken. Voor het stadsdeel zijn de leden van de CDR belangrijke ambassadeurs van de Amsterdamse groene achtertuin.

In Landelijk Noord wonen meer dan 2000 bewoners. Na de ondertekening van het herziene convenant kan iedereen op de dorpenmarkt kennismaken met wat er in de verschillende dorpen te doen en te koop is. Vanaf 13.00 uur presenteren verenigingen uit de vijf dorpen zich op een open podium. Leerlingen van de Weidevogel laten zien hoe het is om in Landelijk Noord te wonen. Tegen 14.30 uur treedt Miss Noordje op.

Zondagmiddag start om 13.30 uur een fietsroute door het gebied. Bewoners van Markengouw zijn van harte welkom om een blik in de keuken van hun buren te werpen en om zondag mee te fietsen.

De locatie van de verschillende festiviteiten ligt tussen de vijf dorpen in: de bocht Nieuwe Gouw/ Poppendammergouw en is het beste per fiets bereikbaar.