Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 september 2007

Levering dakleien Grote Kerk vertraagd, sponsoractie start wel

De nieuwe leien voor het dak van de Grote Kerk voldoen niet aan de gewenste kwaliteit. Daarom is het morgen tijdens Open Monumentendag nog niet mogelijk een nieuwe lei te adopteren. Er bestaat wel de mogelijkheid de restauratie te steunen door een oude lei te kopen. Wethouder Monumentenzorg Henk Hansen geeft morgen om 14.00 uur bij de Grote Kerk het startsein voor deze sponsoractie. De nieuwe dakleien worden dit najaar geleverd.

'De huiskamer van Noord-Holland Noord', wordt de Grote Kerk wel genoemd. Met haar gewelfschilderingen vormt de Grote Kerk een belangrijk onderdeel van het monumentale gezicht van Alkmaar. Vandaar ook, dat de restauratie van het dak van de kerk met de grootste zorgvuldigheid wordt aangepakt. Uit tests blijkt nu, dat de aangeleverde leien niet aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Lei is een natuurproduct, waardoor er een kwaliteitsverschil kan optreden. De volgende lading lei wordt extra kritisch gekeurd. Naar aanleiding daarvan wordt besloten of het nodig is andere lei toe te passen.

Omdat de fondsenwerving van groot belang is voor het mogelijk maken van de restauratie, is besloten toch vast morgen te starten met de sponsoractie. De ontvangen rijkssubsidie dekt namelijk maar 70% van alle kosten die de kerk maakt om het complete dak van nieuwe leien te voorzien. Mensen kunnen bij de kerk voor E 5,- een oude lei kopen, die ze mee naar huis kunnen nemen. Wie liever voor E 10,- een nieuwe lei adopteert met daar zijn of haar naam in gegraveerd, kan morgen ook bij de Grote Kerk terecht. Op een intekenlijst kunnen belangstellenden hun naam invullen. Ze worden dan benaderd op het moment dat de leitjes beschikbaar zijn.

Noot voor de pers,