Gemeente Heerlen
Raad verwerpt subsidievoorstel Guido Dieteren

De gemeenteraad van Heerlen heeft het voorstel van burgemeester en wethouders voor de financiële bijdrage voor het concert van Guido Dieteren op het Pancratiusplein afgewezen. Dat betekent dat het college het geld uit andere posten moet gaan dekken dan de voorgestelde. Het optreden op 8 september is immers al gepland.

Alle fracties in de gemeenteraad hadden stevige kritiek op de manier waarop het college met deze zaak is omgegaan. Nog voordat de raad een oordeel kon uitspreken werd het nieuws over het concert naar buiten gebracht en begon de kaartverkoop. Daarmee kwam de gemeenteraad volgens de SP met de rug tegen de muur te staan. Volgens Leefbaar Heerlen zijn daarmee de afspraken genegeerd die raad en college hebben gemaakt over het doen van toezeggingen door leden van het college.

Televisieopnames
Tijdens het concert worden ook opnames gemaakt voor een dvd en televisieopnames voor Nederland het buitenland. GroenLinks vroeg zich echter af of er al toezeggingen liggen van buitenlandse televisiestations die dit concert gaan uitzenden. De fractie van de Ouderenpartij Heerlen plaatste bovendien vraagtekens bij de op handen zijnde internationale doorbraak van het orkest van Guido Dieteren.

Evenement
De PvdA vroeg zich af waarvoor het college een garantstelling van 20.000 euro had afgesproken. Het concert gaat toch altijd door, wat de raad ook besluit.
De grootte van het subsidiebedrag is volgens de Stadspartij Heerlen ongehoord. De fractie wilde ook weten of een deel van het bedrag terugvloeit naar de gemeente als het evenement een commercieel succes wordt.

Gebaar
Het extra concert op zondag, voor omwonenden van het Pancratiusplein, kost nog eens 21.000 euro. Het CDA vindt dit behoorlijk duur. Zeker als je bedenkt dat het een gebaar van Guido Dieteren is naar de stad.
De VVD-fractie reageerde verdeeld op de kwestie. Dat kwam ook tot uiting in de stemming. Het voorstel is uiteindelijk verworpen met 26 stemmen tegen en negen stemmen vóór.
De Stadspartij Heerlen diende nog een motie van treurnis in tegen het college, die werd gesteurd door het CDA, Leefbaar Heerlen, GroenLinks, Fractie Heine en Fractie Smeets. De motie haalde het niet en werd verworpen met negentien stemmen tegen en 16 stemmen vóór.

Ontevreden
Yvonne Moonen van de PvdA was heel ontevreden over het optreden van haar fractie in deze discussie. Samen met nog andere zaken was dit de aanleiding om aan te kondigen dat ze uit de fractie stapt en alleen verder zal gaan in de raad.

HEERLEN, 6 juli 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
06 - 535 045 88
m.leurs@heerlen.nl
-----------------------

---- --