Gemeente Buren


Open monumentendagen in Buren

Op zaterdag 8 en zondag 9 september organiseert de gemeente Buren de jaarlijkse Open Monumentendagen. Het thema van dit jaar is `moderne monumenten'. Vandaar dat de gemeente Buren in samenwerking met Rijkswaterstaat en Nuon heeft gekozen voor openstelling van het stuwcomplex en de waterkrachtcentrale bij het Eiland van Maurik.

Vanuit bezoekerscentrum Rivierengebied worden rondleidingen verzorgd op de stuw en in de waterkrachtcentrale. De stuw regelt de waterstand in de Nederrijn. De waterkrachtcentrale produceert Natuurstroom voor ruim 8.000 huishoudens.

Op beide dagen bent u van 13.00 uur tot 17.00 uur welkom. U kunt parkeren op het parkeerterrein van de Recreatiemaatschappij Rivierengebied. Bij het gloednieuwe receptiegebouw van de Recreatiemaatschappij wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Een grote waterbak met radiografisch bestuurbare bootjes vangt uw aandacht tot de start van de rondleiding. U wordt naar de stuw vervoerd en na de rondleiding die ongeveer anderhalf uur in beslag neemt wordt u weer teruggebracht.

Hebt u nog energie over, dan kunt u een stuk struinroute lopen langs de vistrap op het Eiland van Maurik. De route is verkrijgbaar bij het receptiegebouw.

Denkt u aan de volgende zaken:

Kinderen beneden de tien jaar kunnen niet aan alle onderdelen van de rondleiding op het stuwcomplex deelnemen uit veiligheidsoverwegingen.

Stevige schoenen lopen prettig op de ijzeren vlonders van het stuwcomplex.

Ieder half uur - vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur - start een rondleiding. Per keer kunnen maximaal 40 bezoekers aan de rondleiding deel nemen.

De ingang van de stuw aan de Amerongse kant van de rivier is deze twee dagen gesloten.

De Open Monumentendagen zijn een landelijke aangelegenheid. Gemeenten door het hele land stellen jaarlijks aan de hand van een thema een of meerdere monumenten open voor het publiek. In de gemeente Buren zijn naast het stuwcomplex ook diverse kerken opengesteld voor bezichtiging. De katholieke kerk in Maurik valt daarbij onder het thema moderne monumenten. Op deze website vindt u de tijden van deze openstelling

Informatie over de diverse programma's in de rest van het land vindt u op

www.openmonumentendag.nl