Gemeente Hilversum

Open Monumentendag in teken jonge bouwkunst

21 augustus 2007
Het thema van Open Monumentendag 2007, Jonge Monumenten, past uitstekend bij Hilversum. Hilversum is in ons land de stad van jonge monumenten en een openluchtmuseum van 20e eeuwse architectuur.

Op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 8 en zondag 9 september, kunt u tal van deze Hilversumse parels bezoeken. Panden, die speciaal zijn opengesteld, zijn zowel wereldberoemde jonge monumenten, zoals het raadhuis van W.M. Dudok en het voormalige sanatorium Zonnestraal van J. Duiker als minder bekende gebouwen.

Er zijn rondleidingen in en/of bij het raadhuis, Zonnestraal, de Fabritiusschool en de Julianaschool, de wijk Liebergen, het pompgemaal Laapersveld, de voormalige Zand- en Zoutbunker, Gooiland, de Onze Lieve Vrouwekerk en landgoed De Zwaluwenberg. Ook open zijn de Grote Kerk, Oud-Katholieke kerk Sint Vitus, Regenboogkerk, RK Sint Vituskerk, de Algemene Begraafplaats, begraafplaats Zuiderhof, Noorderbegraafplaats, oude begraafplaats Gedenkt te Sterven en de fabrikeurswoning Groest 116.

In de RK Sint Vituskerk aan de Emmastraat wordt er een toelichting gegeven over het gebouw en de restauratie. Het is mogelijk om de 93 meter hoge toren te beklimmen, waarvoor gratis kaarten verkrijgbaar zijn in het Annagebouw achter de kerk. Er zijn orgelbespelingen. Vaklieden in het restauratieambacht geven demonstraties en er is een tentoonstelling van liturgische kerkgewaden uit de eigen collectie van de Sint Vituskerk.

Architectuurhistoricus Herman van Bergeijk geeft op zondag 9 september om 11.00 uur in Museum Hilversum een lezing over jonge monumenten in Hilversum. Hij zal in het bijzonder aandacht besteden aan werk van Dudok, Duiker en Wils. Na afloop signeert hij zijn boeken over onder anderen Dudok en Wils.

Meer informatie vindt u op de websites van Museum Hilversum en van de Open Monumentendag. Er is een affiche gemaakt voor Open Monumentendag 2007 in Hilversum. Op de achterzijde staat het programma afgedrukt. Exemplaren zijn gratis te krijgen bij het Museum Hilversum op de Kerkbrink.

Alle openstellingen en activiteiten zijn kosteloos, maar ook onder voorbehoud. Voor actuele informatie kunt u bellen met Museum Hilversum, tel: 035 - 629 2826.